Властта печели, ако всички други теми освен коронавируса са заглушени

14:57, 15 фев 21 / Политика 25 1396 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Властта трябва веднага да спре заливането на ефира с лекари и подобни. За назоваваните като математици пък да не говорим. Част от тези общности май са включили в режим „истерия“. Но дори и по-спокойните вече вредят. Разбирам, че това заливане може да е полезно - носи информация. Но с прекомерния си мащаб постига обратен ефект - хаос и ступор. Това написа във Facebook социолога Първан Симеонов.

Тези хора май просто споделят догадки в ефир, при това разнопосочни (ако има една посока, тя май е „зле е, да затворим“). Това внася само допълнително объркване. Да не говорим за паниката. От това говорене в стил след-три-седмици-ама-преди-изборите-ама-не-знаем-кога не печели никой. Аз разбирам, че у нас по друг начин дисциплина сред публиката не може да се предизвика, но смятам, че често е по-добре да се говори веднъж, но ясно. Отколкото без прекъсване“, посочи той.

Коронавирусът у нас: Експерти отговориха на важни въпроси за ваксините

И е напълно прав Борисов, когато вижда, че санитарните власти май прекаляват. Струва ми се, вече се прояснява, че в Западния свят ще ни се налага да живеем още доста време редом с този вирус. И трябва да почваме да живеем редом с него. Нямаме право да се уповаваме на неговото потенциално скорошно изчезване. Защото май ще се окажем наивници. И това съвсем не е само български феномен“, коментира Симеонов.

„Ако заливането с представители на здравните власти и успоредните им изследователи или любители на математическите модели продължи, започвам наистина да се замислям дали пък действително не става дума за изборите. Властта е единственото място, което печели, ако всички други теми, освен вируса, са заглушени. Властта печели дори и от висок вирус - защото предимно възрастният електорат на опозицията може да се уплаши да гласува. Властта печели и от нисък вирус - защото ще разказва, че го побеждава. Извинете, че така говоря за болест (и пак да кажа: спазвайте мерки и се ваксинирайте)“, заяви той.

Според Симеонов политическата власт трябва веднага да заличи усещането, че здравната власт се ползва за политическо кампаниране. „Казвам го като безпристрастен изследовател. И с огромно уважение към същинската работа на медицинските среди. Но медийната им работа е вече вредна“, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.