8 години без "опасния чар" на великия Тодор Колев

11:00, 15 фев 21 / Култура 25 2559 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На 15 февруари се навършват 8 години от кончината на един от любимите български актьори и музиканти Тодор Колев.  

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ) в класа на Николай Люцканов (1965). Разпределен е като актьор в Смолянския театър. Още тогава става популярен с шеговитите си песни, а колегите му го наричат Тошо Адама заради шивашкото ателие за модни мъжки облекла на баща му в Шумен "Адам". През 1966 г. започва работа в Шуменския театър, а през 1967 г. играе в Пловдивския театър и е от създателите на Младежката театрална сцена. През 1969 г. Тодор Колев получава първа награда на Националния преглед на българската драма и театър за майсторското превъплъщение в ролята на лесничея Марин в спектакъла на Пловдивския театър "Лодка в гората" от Николай Хайтов. Това му отваря пътя към столичните театри – назначен е в Театър "Сълза и смях", където е актьор до 1971 г. Уволнен е и отива да работи в Театър "София". 

Тодор Колев е преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". От 1992 г. е доцент, а сред неговите ученици са актьорите Стефан Вълдобрев, Чочо Попйорданов, Мариус Куркински, Анастасия Ингилизова и др.

Снимка: БГНЕС

Театър

Той участва в редица постановки в театъра, като по-известните му роли са: Марин от "Лодка в гората", Васенка в "По-големия син" и Шаманов в "Миналото лято в Чулимск" от Ал. Вампилов, Орландо в "Както ви харесва" от Шекспир, Мъжът в "Миналата година по същото време" и др. Връх в актьорската му кариера е знаменитата роля в "Човекоядката" от Иван Радоев на сцената на театър "София" през 1977 г. 

Филми

Огромна популярност му донасят ролите в над 30 игрални филма, сред които са "Двойникът", "Господин за един ден" и особено "Опасен чар". Носител e на много национални и международни награди. Автор и водещ е на телевизионни предавания, най-забележителното от които е шоуто "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" по БНТ през 90-те години на ХХ век.

Музика

От 9-годишен Тодор Колев свири на цигулка, а по-късно на саксофон и акордеон. По неговите думи музиката му дава възможност да прави неща, които не може да прави нито в театъра, нито в киното. През 1970 г. става популярен с дебютната си песен "Песента на кафето". Първият му самостоятелен рецитал е на Младежкия конкурс за забавна песен през май 1973 г. в зала "Универсиада" в съпровод на оркестър "Метроном". В края на 1975 г. издава грамофонна плоча, но месеци по-късно тя е "спряна", т.е. цензурирана, забранена. Актьорът е обявен за дисидент. В чужбина му е разрешено да излезе едва през 1987 г., когато във Франция получава наградата за мъжка роля във филма "Опасен чар" (1984).

Снимка: БГНЕС

Трима тошковци веселят народа

Зрителите го помнят и от новогодишните програми на Националната телевизия. Още през 1979 г. участва в програми по БНТ. В новогодишната програма на телевизията от 1979 г. става прочут със своите "Иръпшъни". През 80-те години изпълнява редица шлагери, сред които "Жалба за младост" по музика на Морис Аладжем и текст на Михаил Белчев през 1983 г. Преди промените от 10 ноември 1989 г. му приписват сентенцията "Трима тошковци веселят народа – Живков, Козарев и аз".

"Как ще ги стигнем американците"

Навръх 10 ноември отначало апокрифна, после всенародна, става песента "Как ще ги стигнем американците" – за откраднатите чистачки по мелодията на "Let it be" на "Бийтълс". Първи изпълнител е на песента "Жена на всички времена" (музика Морис Аладжем), която представя на фестивала "Златният Орфей", както и няколко песни по стихове на Борис Христов ("Петима музиканти" , "Самотният човек"). През 1982 г. песента "Някога по дългия бряг" по музика на Константин Ташев печели първа награда на конкурса "Бургас и неговите трудови хора". Солист е на Биг бенда на Българското национално радио, а най-дълготрайно и плодотворно е сътрудничеството му с тромбониста Георги Борисов и неговите оркестри "Динамит брас бенд" и "Борисов брас бенд". От 1981 г. участва в телевизионните мюзикхоли на проф. Хачо Бояджиев. Има издадени пет албума: "Тодор Колев" (1983), "Немам нерви" (1990), "Фалшив герой" (1995), The best (1999), "Най-доброто" (2001). 

В политиката и обратно в актьорството

Актьорът не остава равнодушен към демократичните промени в България и се включва в политиката. Става депутат от Съюза на демократичните сили в Седмото Велико народно събрание (10 юли 1990 – 2 октомври 1991 г.). Съветник е по културните въпроси в посолството на България в Отава, Канада (1992-1993). През май 1993 г. доброволно се отказва от дипломатическия пост и се връща към професията си на актьор. 

Книга за живота, но не и на живота

През септември 1999 г. излиза от печат неговата автобиографична книга "Варненското софиянче от Шумен – живот и страдания грешнаго Тодора" в комплект с компактдиск с най-хубавите му песни. Според него това е книга за живота му, но не и книгата на живота му, пише БНР. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама