„Републиканци за България“ ще се борят за по-къс мандат на главния прокурор

10:48, 14 фев 21 / Политика 25 1599 Шрифт:
Василена Йорданова

Намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години е основен приоритет на ПП „Републиканци за България“ в сектор „Правосъдие“. Предвожданата от Цветан Цветанов партия готви сериозни промени в областта, които ще залегнат в предизборната ѝ програма.

Партията стартира серия от уебинари, на които ще представи различните секторни политики, които ще залегнат в предизборната програма на партията.

Предложенията бяха представени от координаторите на сектора адв. Диан Иванов - юрист и председател на Контролния съвет, д-р Борис Велев - юрист завършил и специализирал в Германия, говорителя и административен секретар на партията - доктор по международно право Виктор Серафимов, както и Теодора Димова - юрист завършил и специализирал във Франция и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България.

1. Намаляване на мандата на главния прокурор

Необходимо е ролята на главния прокурор да бъде преосмислена в унисон с препоръките на Венецианската комисия и най-добрите европейски практики. Предлагаме намаляване на мандата на главния прокурор на до 5години, без право на повторно избиране. Фигурата на главния прокурор не носи със себе си упражняването на дадена политика или въвеждането на управленска програма, за която реализация е необходим дълъг период от време.

2. Възможност за президентско вето върху назначаването на главния прокурор

От партията предвиждат въвеждането на ефективно вето на президента при назначаване на главния прокурор, председателите на ВАС и ВКС. В случай, че такова бъде упражнено, Висшият съдебен съвет трябва да излъчи друг кандидат, а отхвърленият не може да участва в новата процедура.

3. Намаляване на политическата квота във Висшия съдебен съвет и ефективното му разделяне на колегии

Намаляването на политическата квота във Висшия съдебен съвет ще гарантира спазването на принципа за съдийско самоуправление и ще ограничи възможността на изпълнителната власт да диктува обвинението. Необходимо е и ефективно разделяне на ВСС на колегии – една на съдии и друга на прокурори и следователи. Така по повечето въпроси, вкл. и по кадровата политика и дисциплинарната отговорност на магистратите ще се произнася съответната колегия.

4. Въвеждане на индивидуална конституционна жалба

Индивидуалната конституционна жалба предоставя възможност за пряко и лично искане на защита в случаите на нарушаване на конституционно уредените основни права и свободи. Тя е средство за повишаване на гаранциите за защита правата на човека и за създаване на генерално ефективно вътрешно правно средство за защита.

5. Закриване на специализираното наказателно правосъдие

Към днешна дата специализираното наказателно правосъдие е политически зависимо и неефективно, смятат от партията. То шиканира справедливия съдебен процес и се използва от управляващата върхушка за решаване на важните за нея дела в „правилната“ посока. В настоящия си вид Специализираното наказателно правосъдие е инструмент за разправа на „силните на деня“ с политическите им опоненти, поради което трябва да бъде премахнато.

6. Oтмяна на института на допускане до касационно обжалване в гражданския процес

Съгласно Конституцията на Република България процесът е триинстанционен. Институтът за допускане на касационното обжалване на практика ограничава гражданският процес в рамките на само две инстанции. В резултат видимо несправедливи съдебни решения често влизат в сила, без да са разгледани от Върховния касационен съд.

7. Създаване на ефективно Електронно правосъдие

Ефективното въвеждане на електронното правосъдие ще повиши прозрачността в работата на органите на съдебната система и ще облекчи гражданите при упражняване на техните процесуални права. Довършването на Единния портал за електронно правосъдие трябва да бъде извършено в най-кратки срокове.

8. Създаване на реално функциониращ Имотен регистър

Предвиждат надграждане на системата по вписванията чрез създаването на реално функциониращ съгласно ЗКИР електронен имотен регистър, който да е свързан функционално с Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

9. Намаляване и реформиране на съдебните такси

Към днешна дата множество граждани и фирми са лишени от достъп до съдебен процес, поради размера и начина на събиране на съдебните такси. Затова предлагат заплащането на приемлива част от таксите да става в началото на процеса, а остатъкът да се възлага на загубилата страна.

През следващите седмици експертите на ПП „Републиканци за България“ ще представят всички секторни политики, върху които ще работят занапред.

Напишете коментар
Коментари: 14
1 Вихър 11:38, 14 фев 21

Промяната в съдебната система е задължителна, не може повече да търпим тази шуробаджанащина

2 Анонимен 11:46, 14 фев 21

Отново адекватно предложение което би прекъснало чадъра над мутрите в политиката от страна на главния прокурор.

3 Баланс 11:48, 14 фев 21

Относно за ветото, президента беше поставил и накрая пак избраха Гешев. Защо ли? защото е поставено лице

4 Кабал 11:51, 14 фев 21

Това е една от реформите които са задължителни! Адмирации за републиканците за поредното адекватно предложение!

5 Капитан 11:53, 14 фев 21

Какво наказателно правосъдие, ние нямаме никакво на този етап, точно поради тази причина имаме огромна нужда от промяна в това отношение

6 Stan 12:01, 14 фев 21

Присърце ми е последната точка, защото някои такси ми се струват абсурдни. Още повече на фона на желаното електронно правосъдие.

7 Анонимен-чич 12:02, 14 фев 21

Тези промени са неизбежни и правилни за нормалното европейско развитие на България! Аман от схеми и поставени лица!

8 Анонимен 12:25, 14 фев 21

Аболютно ,иначе с замозабравят

9 BoLeto 12:46, 14 фев 21

Републиканците предлагат законодателни промени, които е наложително да бъдат направени. Имат обосновани искания и ясно конкретизирани предложения, с мисъл за хората, за развитие на държават, а това дава надежда!

10 Кеншин 12:57, 14 фев 21

Съдебна реформа трябва да има и предложенията на Републиканци звучат доста разумно и постижимо!

11 Жак 13:41, 14 фев 21

Започнете със съдебната реформа. После ще лъснат и други пробойни и така малко по малко ще се случат нещата, без грандиозни промени, както досега ни мантросват. Браво за предложенията.

12 Тонка 18:19, 14 фев 21

Чао, Гешев!

13 Анонимен 18:35, 14 фев 21

Какъв по-къс мандат, да си ходи трябва на секундата!

14 Боримир 20:46, 14 фев 21

Добри предложения! Успех!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама