Сенатът удължи процесът на импийчмънт срещу Тръмп

18:52, 13 фев 21 / Свят 25 2586 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Американският Сенат гласува разрешение за призоваване на свидетели в процеса за импийчмънт срещу Доналд Тръмп, с което преобърна с главата надолу надеждите на републиканците за бързо приключване на процеса.

Петима републиканци се присъединиха към 50-те демократи, за да гласуват за допускане на свидетели, след като демократите, организатори на импийчмънта, сигнализираха за намерението си да призоват конгресменката Хайме Ерера Бойтлер, републиканец, която гласува за импийчмънта на Тръмп през януари, за да свидетелства за телефонния разговор на тогавашния президент с лидера на Камарата на представителите по време на безредиците на Капитолия в САЩ.

Призоваването за свидетели предизвика моменти на хаос в Сената, като лидерите натиснаха бутона за пауза в процеса, за да могат да оформят следващите стъпки в процеса.

Призоваването на свидетели означава, че решението в процеса е малко вероятно да се вземе в събота. 
 
Снимка: БГНЕС
 
В петък адвокатите на Тръмп оборваха аргументите на обвинението срещу него. За защитата на Тръмп думите към съмишлениците му преди щурма на Капитолия са защитени от първата поправка в американската конституция, гарантираща свободата на словото. За адвокатите Тръмп не е пряко или косвено провокирал към насилие или беззаконие преди атаката на Конгреса отнела живота на петима, съобщи БНР.

 

Демократите в своята си част заложиха на силно визуално представяне на случилото се и го обвързаха с Тръмп. Te се интересуваха от това как необоснованите твърдения на Тръмп за изборни измами са радикализирали неговите привърженици.

Ще успее ли процесът по импийчмънт на Тръмп?

За да бъде призната вината на Тръмп, 17 републиканци трябва да минат на страната на демократите. Досега само няколко умерени сенатори от Републиканската партия казаха, че имат желание да признаят вината на Тръмп. Сред тях са Мит Ромни от Юта и Лиса Мурковски от Аляска.

Очакванията са при вота да няма достатъчно гласове за осъждане на бившия държавен глава, който е обвинен, че със своята серия от необосновани твърдения за измами по изборите умишлено е подбудил на метеж. 

Същевременно допитване на телевизия CNBC показа, че 54% от анкетираните са за това Тръмп да се оттегли напълно от политиката. В допитването са участвали около 1000 пълнолетни американци и то е проведено от 2 до 7 февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама