В Китай настъпва новата година на Металния бик

10:49, 12 фев 21 / Свят 25 1189 Шрифт:
Биляна Иванова

Почти милиард и половина китайци по света празнуват лунната Нова година, която ще бъде покровителствана от Металния бик. Тази година повечето китайски жители прекараха новогодишната нощ у дома: шумните тържества, посещенията на ресторанти и тържествата трябваше да бъдат отложени поради коронавируса.

Въпреки факта, че празнуването за втора поредна година е засенчено от пандемията, китайците не губят надежда и очакват благосклонността на Бика през новата година. В китайската култура това животно е символ на баланса между практическото и божественото начало и често се изобразява в китайската живопис. Едно от най-честите изображения на тотема е бик, на чийто гръб има дете, свирещо на дървена флейта. В тази картина, казват китайците, бикът олицетворява трудолюбието, стоицизма и алтруизъма - именно заради тях това животно е ценено в китайската култура.

Според хороскопите 2021 година ще донесе промяна. Това ще засегне особено тези, които са родени в годината на Козата/Овцата по източния календар.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тези, които не искат да изгонят късмета си, трябва да помнят някои традиции и обичаи, спазвани през първата седмица на лунната година. Например не трябва да мият и подстригват косата си, тъй като това символизира „отрязване и загуба на богатство“. По същите причини не могат да метат и чистят подове, да перат дрехи или да вземат назаем и да дават назаем пари. Освен това китайците не препоръчват яденето на каша и пюрета през първия ден от годината, тъй като това може да доведе до бедност.

По време на новогодишните празници, които тази година се падат в периода от 11 до 17 февруари, хората от КНР се опитват да избягват така наречените нещастни звуци – детски плач, счупени съдове, черно-бели дрехи, както и да боравят излишно с ножици и други остри предмети. Годината на Металния бик започва на 12 февруари и ще завърши на 31 януари 2022 година, пише БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.