В Китай настъпва новата година на Металния бик

10:49, 12 фев 21 / Свят 25 2044 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Почти милиард и половина китайци по света празнуват лунната Нова година, която ще бъде покровителствана от Металния бик. Тази година повечето китайски жители прекараха новогодишната нощ у дома: шумните тържества, посещенията на ресторанти и тържествата трябваше да бъдат отложени поради коронавируса.

Въпреки факта, че празнуването за втора поредна година е засенчено от пандемията, китайците не губят надежда и очакват благосклонността на Бика през новата година. В китайската култура това животно е символ на баланса между практическото и божественото начало и често се изобразява в китайската живопис. Едно от най-честите изображения на тотема е бик, на чийто гръб има дете, свирещо на дървена флейта. В тази картина, казват китайците, бикът олицетворява трудолюбието, стоицизма и алтруизъма - именно заради тях това животно е ценено в китайската култура.

Според хороскопите 2021 година ще донесе промяна. Това ще засегне особено тези, които са родени в годината на Козата/Овцата по източния календар.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тези, които не искат да изгонят късмета си, трябва да помнят някои традиции и обичаи, спазвани през първата седмица на лунната година. Например не трябва да мият и подстригват косата си, тъй като това символизира „отрязване и загуба на богатство“. По същите причини не могат да метат и чистят подове, да перат дрехи или да вземат назаем и да дават назаем пари. Освен това китайците не препоръчват яденето на каша и пюрета през първия ден от годината, тъй като това може да доведе до бедност.

По време на новогодишните празници, които тази година се падат в периода от 11 до 17 февруари, хората от КНР се опитват да избягват така наречените нещастни звуци – детски плач, счупени съдове, черно-бели дрехи, както и да боравят излишно с ножици и други остри предмети. Годината на Металния бик започва на 12 февруари и ще завърши на 31 януари 2022 година, пише БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама