Зимата се завърна: Глобяват фирми за забавено снегопочистване в София и на „Тракия“

11:19, 12 фев 21 25 1893 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

През нощта обстановката се усложни в цялата страна. Рязко паднаха температурите с умерен до силен и бурен вятър, което затрудни както снегопочистващата техника, така и пътуването на шофьорите. Това заяви на брифинг Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщи БГНЕС.

На почистващите фирми на АМ „Тракия” и на Софийски околовръстен път налагат санкции на стойност 50 000 лева. „Това е за ненавременни действия при усложнената обстановка снощи в 20.00 ч. на АМ „Тракия” и през нощта за неизпълнение на дейности на Околовръстния път на София. Общо глобата е 50 000 лева - на дружеството, поддържащо АМ „Тракия”, е около 30 000 лв. и 20 000 лева на фирмата, осигуряваща снегопочистването на Софийския околовръстен път. Ще бъдем безкомпромисни към действията на снегопочистващите фирми“, категоричен е Терзийски. Причините за забавяне на почистването са комбинирани, но дори малкото забавяне при такива условия води до бързо усложняване на ситуацията.

Кои хора са застрашени от рязката промяна на времето

Водачите да не навлизат в аварийните ленти, когато има снегопочистване, а да бъдат търпеливи и да изчакват. Пътищата се обработват, единствено в момента има затворен път в област Разград, тъй като независимо, че снегът не е много, има снегонавявания поради силния вятър. Обстановката в Североизточна България предстои да се усложнява“, каза още Георги Терзийски.

563 машини са работили през нощта

По-рано от АПИ съобщиха, че 563 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване и хлъзгавост, съобщиха от АПИ.

Жълт код за силен вятър, а на места и ще вали

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.  За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама