Covid-19 по света: Германия удължава мерките до 7 март

08:38, 11 фев 21 25 1720 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Германия удължава мерките срещу разпространението на коронавируса до 7 март. Съгласие за това постигнаха канцлерът Ангела Меркел и лидерите на 16-те федерални провинции. На местно ниво ще се решава кога учениците ще се върнат в клас.

От 1 март отварят фризьорските салони. Магазините за нехранителни стоки, ресторантите, кафенетата, музеите и спортните съоръжения засега остават затворени. Постепенно отваряне на икономиката ще бъде възможно, ако в продължение на 7 дни броят на новите случаи е под 35 на 100 хиляди души.

Изправени сме пред трета вълна, с която трябва да се борим. Можем да го направим, само ако намалим инфекциите. Ако здравните власти отново установят контрол над вируса, като проследят контактите на хората. При ограничаване степента на заразата можем да мислим за отваряне. И това искаме“, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от БНТ.

Гърция въвежда пълна карантина в района на Атина

От днес районът на гръцката столица Атина е под пълна карантина. Остава в сила изискването гражданите да изпращат SMS при излизане от дома си, с който да да регистрират целта на придвижването си.

Вечерният час от 21 до 5 часа се запазва, а маските стават задължителни и на открито. Всички степени на образованието преминават на дистанционно обучение. Магазините от търговията на дребно ще бъдат затворени, спират работа фризьорските и козметичните салони. Религиозните служби ще се извършват само в присъствие на свещенослужители. За сватби, кръщенета, погребения и помени се позволяват и до девет гости.

Мерките засега ще са в сила до края на месеца.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама