Нова мобилна станция ще измерва замърсяването на въздуха в София

15:53, 10 фев 21 / София 25 2233 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Започнаха 72-часовите тестове за новата мобилна станция на Столична община за качеството на въздуха, обяви зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Данните ще се отчитат в реално време, а станцията ще работи 24 часа. Ще могат да се проследяват от гражданите насайта https://air.sofia.bg/.

Първите 7-часови проби ще се извършат в кв. „Павлово“ в базата на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, а от другата седмица станцията ще бъде позиционирана в район „Панчарево“. След това ще бъде предадена на Столичната община за измерване в различни райони, като първи ще е „Красна поляна“.

През 2020 г. за всичките 6 автоматични станции е постигнато съответствие със средногодишната норма (40µg/m3) за показател ФПЧ10. Очаква се окончателните данни да бъдат публикувани в годишния бюлетин на ИАОС. Това е втора поредна година (както през 2019 г., а така също и през 2020 г.) през която успяваме да запазим и да продължим положителната тенденция за намаляване на средногодишната концентрация на ФПЧ10, посочи Билева.

Данните дори показват, че годишните стойностите за 2020 г., са по-ниски отколкото през 2019 г.

Снимки: Аделина Ангелова

Подготвена е новата Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026 (ПКАВ). Документът ще бъде внесен в Столичен общински съвет.

Директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева съобщи, че от началото на годината са извършени 292 проверки на строителни обекти, както и за начина на отопление и вида на използваното гориво във и фургоните за работници. За установени нарушения са съставени 73 акта. Установени са и нарушения при проверки на тежкотоварни автомобили - липса на чергило при транспортиране на строителни отпадъци и земни маси и са съставени 3 акта, съобщиха от Столична община. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама