Пилотска грешка е довела до трагедията с Коби Брайънт

16:05, 10 фев 21 / Спорт 25 2152 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пилотът, който катастрофира миналата година с хеликоптера, превозващ баскетболната звезда Коби Брайънт, е взел серия лоши решения, които са го довели до това да лети насляпо срещу стена от облаци. По този начин той е загубил ориентация и е смятал, че се издига, докато хеликоптерът е летял към хълм в Южна Калифорния, предаде "Асошиейтед прес", като се позова на представените във вторник заключения от разследването на катастрофата на 26 януари 2020 г., отнела живота на Брайънт и още осем души на борда, сред които 13-годишната дъщеря на баскетболиста Джиана.

Снимка: БГНЕС

Националният съвет по безопасност на транспорта в САЩ смята за виновен за катастрофата преди всичко пилота Ара Зобаян. Макар и опитен, той е пренебрегнал обучението си, като е нарушил правилата за полети. Летял е в условия, при които не може да вижда и не е взел алтернативни мерки, като това да забави и кацне, или да превключи на автопилот, които са можели да предотвратят трагедията. Според Националния съвет по безопасност на транспорта вероятно пилотът се е чувствал под напрежение в стремежа да закара своя известен клиент на мача на дъщеря му.

Когато Зобаян решил да се издигне над облаците, той е попаднал в капан, довел до лошия край. Когато пилот изгуби визуални ориентири, летейки в мъгла или тъмнина, вътрешното ухо изпраща погрешни сигнали на мозъка, които предизвикват пространствена дезориентация. Зобаян е съобщил на авиодиспечерите, че се издига, когато всъщност се е снижавал бързо към стръмния хълм близо до Калабасас, е заключението на следователите, предаде "Mediapool".

Агенцията критикува също компанията оператор на хеликоптера - "Айланд експрес хеликоптерс", за незадоволителни прегледи и надзор на мерките за безопасност.

Междувременно бордът е публикувал 1852 страници фактически доказателства, събрани по време на разследването, включително стенограми от интервюта, имейл записи, текстови съобщения, снимки, метеорологични доклади и видеозаписи от камери в района, предаде “USAToday”.

Припомняме, че тази година се навърши една година от смъртта на американската баскетболна легенда Коби Брайънт, 13-годишната му дъщеря Джана и още седем души.

Като причина за инцидента първоначално данните за проследяване на полети показват, че хеликоптерът се е сблъскал с метеорологични проблеми. Той е обиколил района поне 6 пъти на много малка надморска височина - около 875 фута, като се предполагаше, че пилотът е чакал мъглата да се изчисти.

По данни на Националния съвет по безопасност на транспорта между 2010 и 2019 г. са станали 184 авиокатастрофи заради пространствена дезориентация, включително 20 фатални случая с хеликоптери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама