Covid-19 по света: ЕК призна за грешки при разпространението на ваксините

15:15, 10 фев 21 25 2113 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Надпреварата на Европа за производство на ваксини срещу Covid-19 трябва да се ускори, за да навакса научните пробиви и да изпревари нововъзникващите щамове, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Подценихме трудността, свързана с масовото производство. Обикновено отнема пет до 10 години, за да произведем нова ваксина. Направихме го за 10 месеца. Това е огромен научен успех и трябва с основание да се гордеем - но по някакъв начин, науката изпревари индустрията", каза тя пред Европейския парламент.

Фон дер Лайен заяви още, че нейната Комисия е направила грешни стъпки при набавянето на ваксини за всички страни от ЕС, но защити цялостната стратегия.

"Закъсняхме с одобрението. Бяхме твърде оптимистични по отношение на масовото производство. И може би бяхме твърде уверени, че това, което поръчаме, на практика ще бъде доставено навреме", каза тя. „Но да позволим на най-богатите европейски страни да вземат ваксини за себе си и да оставят другите с празни ръце, мисля, че би било краят на нашата общност", добави Урсула фон дер Лайен.

Тя призна, че има уроци, от които Комисията ще се поучи. Те включват получаване на повече данни, споделени между клиниките в страните от ЕС, подобряване на регулациите, за да се позволи на Европейската агенция по лекарствата да се движи по-бързо при одобрението на ваксини и по-специално да се преодолеят индустриалните затруднения при производството на ваксини.

Снимка: БГНЕС

"Производството трябва да се адаптира към темповете на науката", каза тя, отбелязвайки, че ваксините могат да съдържат до 400 съставки, а производството включва около 100 компании. Работната група за производство на ваксини под ръководството на комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон е натоварена с тази мисия, каза тя.

"Имаме работа с напълно нови РНК ваксини, които никога преди не са се произвеждали в такъв мащаб. Едно от сегашните слаби места например е свързано със синтетичните молекули..., имаме нужда от повече координация при доставката на ключови съставки", отбеляза Фон дер Лайен.

Тя предупреди, че европейските учени все още не знаят дали ваксините ще бъдат ефективни срещу новите мутантни щамове на вируса, които се появяват, но предупреди, че те ще продължат да се появяват. "И знаем, че трябва да го предвидим и да се подготвим за незабавно действие", подчврта ръководителят на ЕК.

Тя заяви още, че дълбоко съжалява за неуспешния опит на Комисията миналия месец да ограничи транспортирането на ваксини на територията на Великобритания в Северна Ирландия като част от ожесточения спор с англо-шведската фармацевтична компания "AstraZeneca", която не успя да достави дозите ваксини, които обеща на ЕС.

Но все пак подчерта, че набързо създадената схема за контрол на износа на ваксини в ЕС няма да "ограничи компаниите, които изпълняват договорите си с Европейския съюз" и ваксините до повечето съседи на блока ще стигат безпрепятствено. По думите на Фон дер Лайен Комисията "ще направи всичко възможно, за да защити мира в Северна Ирландия, точно както през целия процес на Брекзит", предаде БГНЕС. 

Снимка: CanstockPhoto

Две нови разновидности са открити в Англия

Междувременно стана ясно, че две нови разновидности на COVID-19 са открити в Англия. Те имат известни прилики с южноафриканския и с бразилския вариант, съобщи британската правителствена консултативна комисия. Досега са открити 76 случая на новите варианти на вируса, а здравните власти уверяват, че ваксините ще бъдат ефикасни и срещу тях.

От "Johnson & Johnson" смятат, че вариантите на COVID-19 ще изискват ежегодна ваксинация. Ръководителят на фирмата Алекс Горски заяви в ефира на CNBC, че вирусът се променя много бързо, което вероятно ще повлияе на ефективността на ваксините.

„Трябва да се подготвим за следващите няколко години“, добави той. „Мисля, че според мнозинството учени през следващите няколко години ще се ваксинираме срещу коронавируса по същия начин, както правим ваксина срещу грип”.

"Johnson & Johnson" публикуваха данни за третата фаза на изпитанията на своята ваксина в САЩ и извън нея в края на януари. Миналата седмица компанията изпрати искане до Американската администрация по храните и лекарствата за одобрение на лекарството при извънредни ситуации, предадоха от ТАСС, цитирани от БГНЕС. 

Португалия вероятно ще остане под карантина до средата на март

Целта е да се намали броят на заразените с коронавирус и на пациентите в интензивно отделение до приемливо равнище. Според здравният министър на страната приетите мерки работят, но Португалия продължава да има изключително високо ниво на заболеваемост, въпреки тенденцията за намаляване на болните, предаде bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама