Коронавирусът у нас: Ще прилагаме ваксината на „AstraZeneca“ и на хора над 55 години

13:53, 09 фев 21 25 2211 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов  заяви, че има известно нарастване на числата на заболяемостта и ще се изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния период. „Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души, няма да взимаме никакви мерки, тъй като тези меки в момента дават резултат“, каза той.

Министърът заяви, че ваксините идват регулярно в страната и имаме достатъчно количества ваксини. „Вчера на Ваксинационния щаб бе взето ясно и категорично решение, че България ще прилага ваксината на „AstraZeneca“ и на възрастни пациенти над 55 години, над 65 години, тъй като това са препоръките на европейските експерти от Европейката агенция по лекарствата. Всичко останало е плод на различен тип решения, което не почива на медицински факти и резултати“, каза министърът, цитиран от БНТ.

Той потвърди, че са осигурени ваксини за всички желаещи, които ще обслужват целия процес на изборите - от избирателните комисии, полицаите и т.н.

Скок на заразените

Скок на заразените с коронавирус за последното денонощие в страната - 1115 са новите случаи, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 11 600 проби, което означава, че положителните са около 9%.

По-голям е и броят на починалите – 89. Излекувани са 804 души. В болница се лекуват 3057 пациенти, от които 274-ма са в интензивни отделения. За последните 24 часа са се ваксинирали 1850 души.

В ЦИК разбрали от медиите, че е трябвало да бъдат ваксинирани в неделя

Забавените дози от ваксината на „Pfizer“ дойдоха в България

Самолетът с ваксините за България кацна у нас, след като вчера имаше забавяне заради лошото време. Това е шестата пратка с ваксини на "Pfizer", от която у нас дойдоха 17 550 дози. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама