В САЩ продавали бебешки пюрета с арсен, олово, живак и камдий

10:34, 08 фев 21 / Свят 25 1857 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Четири водещи компании в производството на бебешки храни са продавали пюрета, в които има високи нива на арсен, олово, живак и кадмий, пише CNN, цитирайки разследване на комисия към американския Конгрес. Според разследването производителите знаели за високите нива на химикалите.

Арсен, олово, живак и кадмий са в списъка на Световната здравна организация за 10-те химикала, опасни за детското здраве. И четирите се срещат естествено в почвата ни, като има дадени региони по света, където концентрацията им е значително по-висока заради използването на пестициди и индустриалното замърсяване, съобщи bTV.

Кои са най-популярните бебешки имена за 2020 г.

Всички тежки метали са свързани с по-висок риск от рак и хронични заболявания. Развитието на бебетата е от съществено значение, а високите нива на тежки метали може да доведе до мозъчни увреждания, сочат данните на СЗО.

Американската администрация за храните и лекарствата няма минимални стойности за тежки метали за повечето бебешки храни. Агенцията е определила стандарт от 100 части на милиард за инорганичен арсен, но само за детските оризови храни, но дори това ниво е значително по-високо, отколкото трябва, смятат експерти. За сравнение – максималните нива за инорганичен арсен за бутилирана вода е 10 части на милиард.

Тестването на храните показва нива на тежките метали значително над допустимите стойности в сравнение с тези за бутилираната вода. Съставките на бебешките храни за конкретни продукти съдържат до 91 пъти по-високи нива на инорганичен арсен, до 117 пъти по-високи нива на олово и до 69 пъти – на кадмий. За живакът стойностите са пет пъти над допустимото, в сравнение с бутилираната вода.

Въпреки тези стойности, компаниите одобрили бебешките храни за продажба. Комисията установява също, че няма значение дали храната е маркирана като органична или не – нивата на вредни химикали са едни и същи са всички разновидности.

Пред CNN обаче и четирите компании твърдят, че продуктите им изпълняват стандартите.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Careybleld 23:01, 30 юни 22

Воспользуйтесь доставкой закиси азота в москве. Быстаря доставка в любой район города.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама