Коронавирусът у нас: Започна ваксинирането с „AstraZeneca“

09:43, 07 фев 21 25 2186 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Започна имунизирането с ваксината на „AstraZeneca“ срещу коронавируса, с което стартира и трерата фаза на ваксинирането у нас. Първи се ваксинира представител на ЦИК в „Пирогов“. В рамките на днешния ден ще бъдат ваксинирани и служители на „Бул Био“. „Тяхната роля е много важна, защото те са отговорни за разпределението на ваксините“, заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Той отбеляза, че няма възрастови ограничения при поставянето на ваксината на „AstraZeneca“. Тя може да бъде поставена на всеки над 18 години. Кирилов призна, че не може да бъде оценена ефикасността във възрастовата група над 55 години, защото е малко изследвана, съобщи БГНЕС.


Снимка: БГНЕС

С началото на третата фаза ще бъдат ваксинирани представители на избирателните органи – ЦИК, СИК и РИК, които ще подготвят изборите за 4 април.

Богдан Кирилов заяви, че се обмисля да не се пази втората доза, защото се очакват големи количества през следващите седмици. В рамките на следващия един месец рязко ще скочи броят на ваксинираните.

Директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов заяви, че до месец може да имаме до 300 000 ваксинирани.

Пристигнаха първите дози от ваксината на „AstraZeneca“

Данните от последното денонощие

493 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 5733 теста, което означава, че положителните проби са малко над 8%. Най-много от тях са в София и Бургас.

Починали през последните 24 часа са 9 души, а излекуваните са 161. В болница остават 3133 души, като 281 са е в интензивни отделения.  156 са поставените ваксини, с това общият им брой е над 57 000. Втора ваксина имат 30% от тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама