Covid-19 по света: Очаква се ЕС ускорено да одобри руската ваксина

16:29, 06 фев 21 25 2373 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руската ваксина „Спутник V“ показва високи нива на ефикасност и безопасност в рандомизирано, двойно сляпо, контролирано с плацебо клинично проучване от фаза 3, резултатите от което бяха публикувани преди няколко дни в престижното медицинско списание The Lancet. Ваксината в две дози дава ефективност 91,6% за предпазване от Covid-19, с което Русия като производител се нарежда в първата тройка на ваксините с най-висок ефект, над 90%, заедно с тези на „Pfizer“ и „Moderna“, пише БНР.

Анализите в американските медии извеждат на преден план факта, че ефикасността на „Спутник V“ представлява победа за руския президент Владимир Путин и то на фона на разразилия се политически скандал с Навални. Успехът на ваксината помага на Русия да завоюва дял от пазарите на ваксини, гласува доверие в руската наука и медицина и помага да се отклонят съмненията относно неприлично бързото изобретяване на „Спутник V“ и липсата на публикувани данни от изпитвания до този момент, пише The Wall Street Journal.

Великобритания проучва за смесване на ваксини

За сравнение ефикасността на „AstraZeneca“ е между 62% и 90% в късните клинични проучвания, като повечето резултати са в по-ниския диапазон. Руската ваксина е одобрена за ползване в 17 държави, включително Аржентина, Сърбия, Венецуела, Иран и Алжир, и вече има поръчки за над 2,4 милиарда дози. Числата са логични, когато става дума за населението на държави като Бразилия, Мексико и Индия.

„Спутник V“ струва по-малко от 10 долара, тоест, цената ѝ е по-ниска от ваксините на „Pfizer“ и „Moderna“, а сухата форма на ваксината може да се съхранява при температура между 2 и 8 градуса. Това прави руската ваксина по-приемлива за пазарите на развиващия се свят – по-ниска цена и по-лесна логистика. За да ускори глобалното ваксиниране, Русия се кани да предложи и друга версия – еднодозова ваксина, която ще се казва Sputnik Light, и която според руските учени ще бъде ефективна между 73% и 85%.

Европа страда от недостиг на ваксини и се налага да обърне внимание и на руската. Но докато Стария континент очаква одобрение от ЕМА Турция вече сключи договор за трансфер на технологии и производство на руската ваксина на територията на турската държава. Има намерение да изнася произведената в Турция „Спутник V“ на европейския пазар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама