Трагедията под К2 продължава: Изчезнаха още трима алпинисти

10:19, 06 фев 21 / Свят 25 2878 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След трагичната кончина на българския алпинист Атанас Скатов, драмата под непристъпния К2 (8611 м) продължава. От няколко часа в ход е операция по издирване и евентуално спасяване на трима алпинисти, които вчера предпочетоха да останат в Лагер 3 и да направят нов опит за зимно изкачване на втория по височина връх на планетата.

Атанас Скатов загина при падане в подножието на К2

Повече от 30 часа, още отпреди инцидента със Скатов, бе загубена връзката с исландеца Джон Снори, чилиеца Хуан Пабло Мор и пакистанеца Мухамад Али Садпара, който направи през 2016 г. първото зимно изкачване на Нанга Парбат (8126 м). Техните GPS тракери са замръзнали, а и радиостанциите им са замлъкнали.

Атанас Скатов – веганът, изкачил най-високите върхове на планетата

Организирана е и спасителна мисия. На място са пристигнали два хеликоптера на пакистанската армия, както и двама пакистански алпинисти, които също ще опитат да намерят тримата изчезнали. Пилотите на хеликоптерите са били инструктирани да летят максимално високо, въпреки много ниската температура (около -50 градуса) и силния вятър (скорост от 35-40 км/ч). Но те могат достигнат максимум до 6000 м в района, така само ще спуснат пакистанските спасители в района на Лагер 1, за да им спестят изкачването дотам.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама