Коронавирусът у нас: Пристигнаха първите дози от ваксината на „AstraZeneca“

19:14, 06 фев 21 25 2487 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca бяха доставени тази вечер в склада на БулБио. „Това е третата по вид ваксина и втора по начин на образуване на антитела. Тя е аденовирусна. Много е лесна за съхранение и използване“, обясни председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, съобщиха от здравното министерство.

На журналистически въпрос по отношение на използването на ваксината на Oxford University/AstraZeneca при хора над 55-годишна възраст изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов отговори, че все още в целия Европейски съюз има дискусии по тази тема. „В постоянна връзка сме с останалите колеги. През следващата седмица ще има по-ясни указания, тъй като анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания, където ваксинирането с нея стартира по-рано. Комитетът по ваксинация и имунизации на Великобритания препоръчва ваксината и за лица над 65 г. В“.

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на Oxford University/AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от ваксината на Oxford University/AstraZeneca. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В средата на седмицата ще получим и 6 хил. дози от ваксината на Moderna.

Ваксинационните пунктове ще се виждат на специална карта

Данните от последното денонощие

910 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са общо 12 463 теста, което означава, че положителните проби са малко над 7%.

Починали през последните 24 часа са 30 души, а излекуваните са 698. Най-много са новозаразените в София – 206, като следват Бургас - със 113, и Пловдив - със 79 нови случая. Общо 3070 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 276  - в интензивни отделения.

Общият брой на поставените дози ваксини у нас е 56 860, като новите за денонощие са 2835. Общо ваксинирани лица с втора доза – 17 392.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама