По-високата вноска към ЕС скара ГЕРБ и БСП в парламента

12:25, 05 фев 21 / Политика 25 2201 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Обсъждането на европейско решение, свързано с повишаването на вноската на България към един от финансовите инструменти на ЕС, предизвика тежък сблъсък между ГЕРБ и БСП.

Пред депутатите стоеше задачата да разгледат приетото през декември 2020 г. Решение на Съвета на ЕС за собствените ресурси на съюза, което ще се прилага за новия бюджетен период 2021-2027 г. Това решение е обвързано с мерките за възстановяване от кризата, породена от пандемията. Европейската комисия възнамерява да заеме от капиталовите пазари до 2026 г. средства в размер до 750 млрд. евро за финансиране на новоприетия Инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС”.

Европейските лидери се договориха за бюджета и за вредните емисии

За да се осигурят условията за този заем, Европейският съвет е одобрил временно повишение на определени задължения на страните-членки, докато бъдат покрити задълженията на съюза, произтичащи от бъдещите заеми. В резултат на това се очаква вноската на България към бюджета на ЕС да нарасне средногодишно с 4.17 на сто, пише „Сега”.

БСП: БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ

По време на дебата в парламента социалистите предупредиха, че решението ще доведе до това страните в Източна Европа да допринасят повече за бюджета на ЕС, отколкото богатите страни-членки.

Снимка: БГНЕС

Петте най-развити страни на ЕС искат регресивен подход, тоест, болен здрав носитяхното увеличение на вноската да се забавя в сравнение с увеличението на вноската на източноевропейските страни. Ние не можем да подкрепим такъв подход, защото той води до свиване на ножицата и на практика до миниране на кохезионната политика на ЕС, където една от основните цели е да се помага на по-слабо развитите страни да могат да се изравнят със средните показатели на ЕС”, обяви соцдепутатът Румен Гечев.

Той настоя депутатите да се въздържат при гласуването на решението и да възложат на българското правителство да продължи да води разговори заедно с другите страни, които са засегнати.

Снимка: БГНЕС

Със студена вода обаче го поля съпартиецът му Драгомир Стойнев, който е председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и европейските фондове. Това решение е вече взето. Правителството не може да направи задна крачка, защото това решение е взето единодушно от Съвета на ЕС и е съгласувано с Европейския парламент”, обясни Стойнев.

В същото време той нападна премиера Бойко Борисов, че не е направил нищо, за да съгласува позицията на България с парламента по един толкова важен въпрос, преди да го обсъжда с евролидерите.

„Какво е говорил министър-председателят, пазарил ли се е, каква е била неговата политика – това ние, за съжаление, не знаем. Затова от опозицията искаме да имаме дебати и той да дойде тук”, каза соцдепутатът.

ГЕРБ: ИСКАТЕ ДРУГ ДА ВИ РАБОТИ

От ГЕРБ отвърнаха, че България е получавала и ще продължи да получава от евробюджета в пъти повече от това, което внася. Това обаче ще бъде поставено под въпрос, ако българският парламент откаже да подкрепи решението.

Снимка: БГНЕС

Неприемане от една държава-членка на това решение, означава блокиране на целия бюджет на ЕС за следващия програмен период. Означава България да не получи милиардите, които е предвидено да получи”, каза депутатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Тя нападна социалистите, че искат България да взима ресурсите на ЕС, без да дава нищо в замяна.

„От тази трибуна чухме внушения, че, видите ли, някой е длъжен да продължава да работи и да дава повече и повече на България и на подобни малки и по-изостанали страни. Това е факт – нетните донори продължават да дават много повече от гледна точка на европейската солидарност. Но не – това не е достатъчно за социалистите. Нали така са научени – някой да работи вместо тях, а те само да консумират. Сега това го искат за държавата. Това е тяхната философия, която винаги е била изповядвана от тяхната политическа сила, и която, не дай си боже, ако дойдат на власт, те ще реализират и в България. Това беше една ясна заявка срещу европейските политики, че България, ако тези хора имат възможност да управляват, би водила политика срещу европейските политики”, обяви Стоянова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама