Коронавирусът у нас: Ваксинационните пунктове ще се виждат на специална карта

13:35, 05 фев 21 25 2759 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Близо 280 пункта за ваксиниране ще бъдат създадени в страната и те ще бъдат видими на специална платформа, обяви в Народното събрание здравният министър Костадин Ангелов.

"С наше съдействие представителството на Европейската комисия в България разработва специална информационна кампания във Facebook под формата на видеосъдържание, където вече ваксинирани лекари и медицински сестри говорят за ползата от ваксинирането срещу Covid", коментира министърът.

"Работим съвместно и с Google за създаване на интерактивна карта, на която ще бъдат отбелязани всички ваксинационни центрове в страната. Тя ще бъде част от платформата на световно известната кампания за бърз достъп на гражданите до местата, където могат да се ваксинират. Отбелязани на картата ще бъдат създадените до момента 276 имунизационни пункта в страната", поясни Ангелов, цитиран от БНР. 

Последните данни 

883 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 10 541 теста, което означава, че положителните проби са около 8%.

Починали през последните 24 часа са 54 души, а излекуваните са 780. В болница остават 3033 пациенти, като в интензивно отделение са 277. Най-много са новите случаи в София – 226, следвана от Пловдив с 67 и Бургас със 63 случаи.

3901 са поставените дози ваксина през последното денонощие, като така общият им брой надхвърли 54 000. Общо ваксинирани с втора доза са 17 096 души.

Българите в Австрия само с отрицателен PCR или антигенен тест

Заради британския щам - дистанция 2,5 м

Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави много по-лесен за предаване. Ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м. Ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите - FF52. Маса мерки, които не винаги има как да се осъществят. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Постепенното увеличение на случаите сега не е резултат от връщането на учениците. Ако има такова влияние, то ще се усети след 7-10 дни, заяви той. Според него причината не е и в отварянето на моловете.

Кунчев заяви, че никой не се бърка на решенията на щаба, но е нормално и да се вслушват какво се случва в икономиката. „Нормално е да чуваме и тегобите на социалния министър, който вижда колко много хора остават без работа. Ние сме граждани на тази страна и не ни е безразлично какво се случва“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама