Китай ще забрани употребата на смартфони в училище

20:15, 03 фев 21 / Свят 25 1668 Шрифт:
Биляна Иванова

На децата в Китай ще бъде забранено да използват телефоните си в училище, постанови Министерството на образованието, предаде BBC.

Учениците няма да имат право да носят мобилни телефони в училище без писмено съгласие на родителите. Властите казват, че искат да защитят зрението на младите хора, да подобрят концентрацията им и да предотвратят пристрастяването към интернет.

Според един от вестниците в страната, „China Daily“, между родителите се води разгорещен спор дали решението е практично. По-голямата част от децата и тийнейджърите в Китай имат достъп до интернет чрез собствени смартфони - 74% от хората под 18-годишна възраст, според свързания с правителството информационен център за интернет мрежа в Китай.

Нивата на късогледство сред децата в Китай нарастват и през 2018 г. властите обявиха планове за регулиране на игралната индустрия, която беше частично обвинена за проблема. Те също така имат опасения, че пристрастяването към игрите уврежда психичното здраве. На следващата година беше наложено ограничение за лица под 18 години - до 90 минути игра през делничните дни и три часа през уикендите и празниците, пише „Дневник“.

Много училища в Китай вече ограничават използването на мобилни телефони. В някои екстремни случаи телефоните са били разбивани пред ученици, които са нарушили правилата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.