Коронавирусът у нас: Само отрицателен PCR тест може да отмени карантината

19:00, 01 фев 21 25 2310 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От утре, 2 февруари, до 30 април, влизащите в страната български граждани, които не представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането у нас PCR-тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни, като карантината може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR тест, извършен 24 часа след пристигането в България. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена днес заповед, съобщиха от пресцентъра на МИнистерството на здравеопазването. 

Оттам уточняват, че карантината се отменя в срок до 24 часа от предоставянето на документа, показващ отрицателен резултат от PCR тест.

В заповедта се казва още, че директорите на регионалните здравни инспекции могат да отменят карантината на съответната група лица, пристигнали у нас в периода 29 януари - 1 февруари. Условието е гражданите да представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено в срок до 24 часа от влизането в сила на настоящата заповед PCR изследване. В тези случаи карантината се отменя до 24 часа след предоставянето на документа.

Електронният регистър за ваксинацията готов до края на месеца

Електронен регистър на желаещите да се ваксинират ще бъде готов до края на февруари, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Проектът за електронен регистър се разработва съвместно с "Информационно обслужване", като целта му е всеки, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар, или от лечебно заведение.

През настоящата седмица проф. Ангелов ще внесе промяната във ваксинационния план, с която изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза, съобщиха от правителствената пресслужба. 

„Най-разумно действаме с ваксинацията, пазейки и втората доза. Същевременно прилагаме най-меките мерки“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов и напомни, че докато в други страни има въведен вечерен час и не достигат легла в болниците, в България на практика има абсолютно свободно движение на хората.

Премиерът Борисов категорично опроверга твърденията на президента Румен Радев, че правителството насажда паника. „Най-меките мерки са в България. Чакаме да видим резултатите след връщането на учениците в клас и ако са положителни, веднага ще се обърнем към ресторантьорите“, категоричен беше премиерът. „Но нека не забравяме, че всички тези мерки бяха приложени именно по искане на лекарите -  за да намалим натиска върху болниците“, посочи министър-председателят и акцентира, че при определянето на мерките за справяне с пандемията правителството се съобразява единствено с медицинската експертиза.

Ваксините 

48 000 дози от ваксината на „AstraZeneca” очаква България на 7 февруари, директорът на Агенцията по лекарства маг. фар. Богдан Кирилов, цитиран от БНТ. Следващата доставка от 75 000 дози е планирана за 14 февруари. Още 136 000 дози трябва да пристигнат до края на месеца. Това прави общо 260 000 дози от ваксината общо за февруари.

След като миналата седмица Европейската комисия одобри употребата на ваксината на „AstraZeneca”, сега се очаква и продуктовата информация, потвърди Богдан Кирилов. Кратката характеристика ще бъде качена на интернет страницата на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по лекарства. Ще бъде разпратена до всички медицински специалисти в страната.

Covid-19 по света: Oще 9 млн. дози ваксини за Европа от „AstraZeneca“

Междувременно нова пратка с ваксини пристига в България. Тази сутрин на столичното летище бяха доставени обещаните още над 17 550 ваксини на „Pfizer“ и „BioNtech“. Те ще бъдат разпределени в страната и с тях ще бъдат ваксинирани 9 000 души.

Днес получихме поредната доставка от ваксината на „Pfizer”. Вече ще има доставки всяка седмица. През идната седмица се очакват още 17 550 дози от нея, 23 000 - третата седмица на февруари и 26 000 - последната седмица. През март месец се очакват да пристигнат още 104 000 дози от ваксината“, съобщи Кирилов. Следващата доставка на ваксината на „Moderna” ще бъде с 2000 дози по-малко, но след това в рамките на месеца количеството ще бъде компенсирано, уточни той.

Очаква се обаче забавяне на доставката на ваксините на „Мoderna“. Вместо 8000 дози ще получим 6000 следващата седмица. Очаква се това забавяне да бъде наваксано до края на месеца.

Данните от последното денонощие

130 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 1 962 теста, което значи, че положителните проби са около 6%.

За последните 24 часа са починали 17 души, а излекуваните са 1449. Броят на пациенти, които се лекуват в болница, е2 886 пациенти, като 264 са в интензивни отделения. 105 души са ваксинирани през последното денонощие и така общият им брой става 41 125. 13 084 са ваксинираните с две дози от препарата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама