Канализация по европроект в Средец „излива“ фекални води по улиците

11:46, 29 яну 21 25 1787 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В Средец на улица „Петко Д. Петков“ при всеки обилен дъжд къщите се наводняват, а от шахтите започва да извира фекална вода. Проблемът е започнал след реализиран проект по Оперативната програма “Околна среда“ за 11 млн. лв., при който е изградена канализация в района. Според живеещите на улицата новата канализация е неправилно проектирана. Проблемът продължава вече шест години, съобщи БНР.

Улица „Петко Д. Петков“ се намира в най-ниската част на населеното място. Първото наводнение на улицата става 20 дни след полагането на канализационните тръби.

„Установили сме, че тръбите не се почистват, става затлачване, оттам връща в домовете. 90% от гражданите на Средец към тази битова канализация са включили и дъждовните води. Финансирането е само за битова канализация... В петте години на гаранция проектът подлежи на мониторинг от страна на Министерството на околната среда и водите. Спрямо заданието проектът е изпълнен“. Това каза инж. Живка Маврова, която осъществява инвеститорски контрол в Общината. Тя допълни, че след почистването на тръбите от наноси проблем вече няма.

„Проблемът не е заради затлачени от наноси тръби, а заради непроектиран правилно проект“, посочи Иван Узунов, който от години сигнализира за проблемите на улица „Петко Д. Петков“.

ВиК стопанисва мрежата и от там казаха, че не е редно те да правят ремонт на един за тях неуспешно реализиран проект. Димитър Гюров от пресслужбата на дружеството: „При нас няма нито една подадена жалба. Проектът не е наш, фирмата изпълнител трябва да поеме ремонта. Ние си вършим нашата работа“.

От МОСВ определят жалбите на хората като неправилни, необосновани и некореспондиращи с реалните факти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама