Черница, която помни Вазов и Караджата, стана „Дърво с корен" за 2020 г.

19:05, 29 яну 21 25 2503 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Старата черница в центъра на Велики Преслав стана „Дърво с корен за 2020 година“, обявиха от Фондация „ЕкоОбщност“. Конкурсът търси връзката на хората с природата чрез историите, разказвани от значими дървета. За първи път в 11-годишната история на инициативата едно и също дърво печели и в двете категории, победителите в които се определят чрез публичен онлайн избор.

Близо 450 години черницата е безмълвен свидетел на мъки и радост. Помни Левски, Караджата, посрещането на Иван Вазов като скъп гост на града. Градинката с градския шадраван, където расте вековното дърво, отдавна се е превърнала в любимо място за срещи, отдих и прохлада през летните месеци.

Затова не е учудващо, че любовта и привързаността на местните жители и усилията им по популяризиране на кандидатурата на дървото успяха да донесат първо място за Старата черница и в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“.  

Наградата за първенеца в конкурса ще бъде предоставена от „Асоциация на арбористите в България“. Нейни специалисти ще извършат експертен оглед на дървото през пролетта и ще изготвят препоръки за евентуални мерки за подобряване на състоянието му.

С победата си Старата черница във Велики Преслав автоматично става финалист в конкурса „Европейско дърво на годината 2021”, където ще представи страната ни в започващия на 1 февруари международен конкурс. Тази година в него ще се включат общо 14 държави, като гласуването ще се проведе онлайн на www.treeoftheyear.org в периода 1-28 февруари 2021.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама