Коронавирусът у нас: ЕС одобри ваксината на „AstraZeneca“

17:23, 29 яну 21 25 3117 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската агенция за лекарствата одобри ваксината срещу COVID-19 на „AstraZeneca“ за употреба в ЕС. Регулаторът препоръча медикамента да се използва за имунизация на граждани над 18-годишна възраст, съобщи Нова телевизия.

Решението идва на фона на продължаващите спорове дали аннгло-шведската компания нарушава поетите ангажименти за доставки на ваксината за евроблока. 

САМО С ОТРИЦАТЕЛЕН PCR ТЕСТ У НАС ОТ ДНЕС

От днес до 30 април влизането на територията на България ще става след предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат на PCR тест за Covid-19, направен до 72 часа преди пристигането в страната.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят отрицателен PCR тест  се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава. 

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЗАПОЧВАТ ЗАПИСВАНЕ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА COVID ВАКСИНА

От днес желаещите COVID ваксина могат да се записват при личните лекари. Все още обаче здравните власти не могат да кажат кога ще започне така наречената масова ваксинация.

По думите на здравния министър Костадин Ангелов до края на годината могат да бъдат ваксинирани всички желаещи български граждани, ако са налични заявените ваксини. Вчера д-р Николай Брънзалов от Български лекарски съюз, съобщи, че един личен лекар може да направи от 10 до 20 ваксини на ден.

ДАННИТЕ ОТ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

Най-много нови случаи има в София - 162, след това се нареждат Пловдив с 52 и Благоевград с 35 новозаразени. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 217 574. Намалява броят на активните случаи и към момента те вече са 25 676. По-малко са и настанените в болница - 2 877, от които 257 са в интензивно отделение. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 9476. 

За пореден ден броят на излекуваните надвишава този на новозаразените. През последните 24 часа са излекувани 1303 души, така общият им брой достига 182 925.

Жертвите на болестта у нас станаха 8 973, 29 от които са от последното денонощие. 

До момента срещу Covid-19 у нас са ваксинирани 37 636. През последното денонощие са извършени 4 719 имунизации - 4696 с ваксината на "Pfizer/BoiNTech" и 23 с тази на "Moderna".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама