Нова банкнота от 20 долара: с робиня и президент робовладелец

15:10, 31 яну 21 / Свят 25 2424 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да продължи процеса по препроектиране на банкнотата от 20 долара, на която ликът на седмият президент на САЩ Андрю Джаксън трябва да бъде заменен от Хариет Тъбман - робиня, която става активистка в борбата с робството и освобождава повече от 300 роби.

Прессекретарят на президента на САЩ Джен Псаки каза, че е важно „парите да показват разнообразието на страната и че образа на Хариет Табман със сигурност ще покаже това“. „Ето защо е важно да се търси начин за ускоряване на този процес “, посочва тя, предаде РТС.

През април 2016 г. Министерството на финансите на САЩ обяви, че персонажът на Хариет Табман ще бъде в преработената банкнота от 20 долара, която ще бъде представена през 2020 г. Ликът на Андрю Джаксън ще бъде прехвърлен на другата страна. Администрацията на Доналд Тръмп обаче, не продължи с инициативата, а бившият президент заяви, че обявената промяна е "чиста политическа коректност" и предложи Хариет Табман да бъде на банкнотата от 2 долара.

Робиня и робовладелец

Хариет Табман е родена в Мериленд през 1822 г. като робиня. Тя бяга на север през 1844 г., след което организира множество акции, по време на които са освободени повече от триста робиРобовладелците от Юга оценяват главата й за 40 000 долара, а по време на Гражданската война тя е шпионин на Съюзната армия.

Андрю Джаксън е американски военен лидер, адвокат, политик и държавник, както и седмия президент на САЩ. В допълнение към политическата и юридическата си кариера, през 1803 г. Джаксън става собственик на плантация от 260 акра Ермитаж в окръг Дейвидсън, близо до Нешвил, Тенеси. По-късно той разширява плантацията с още 146 хектара.

На плантацията отглеждал предимно памук, който се обгрижвал и берял от роби. Първоначално Джаксън притежавал девет роби, а по-късно имал повече от 150. Със сина си той бил съсобственик на друга плантация, за която притежавал около петдесет роби. През живота си той притежавал около 300 роби. 

Джаксън работи за разширяване на САЩ в ущърб на индианците. Той повежда американската армия срещу мускогите, които след поражението при Хорс Шу Бенд емигрират и оставят цяла Алабама на САЩ. Той е ключов защитник на закона и преместването на индианците, по силата на който чероките и другите индиански племена са насилствено изместени от другата страна на Мисисипи, пише БГНЕС. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама