Какво е нивото на защита на различните предпазни маски?

10:35, 27 яну 21 25 2417 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Има голям избор от предпазни маски с различна защита срещу коронавируса. FFP2 и FFP3 се различават по защита. FFP2 защитава от всички частици и микроорганизми на около 94%. FFP3 защитава на около 98-99%. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в ефира на Нова телевизия. 

Носенето на маски в самолетите създава истински проблеми на екипажите

„Обикновените хигиенни маски, а и хирургическите донякъде, не са направени така, че да прилягат плътно до лицето. Затова и не са предназначени да осигуряват висока защита, каквато останалите”, каза още той.

Разхлабват част от мерките от 1 февруари

Костов обясни още, че формата на маските FFP2 и FFP3 наподобява чаша, за да не се допират устните до нея и при овлажняване да не бъдат заплаха за този, който я носи.

Снимка: CanstockPhoto

А според председателя на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийси нито шаловете, нито шлемовете могат да предпазят достатъчно качествено от коронавируса, както маските.

"Много ефективни са маските от вида FFP2, но те трябва да са без клапа“, каза Мутафчийски в ефира на bTV.

Припомняме, че според една от заповедите на здравния министър, които той подписа вчера, от 1 февруари до 30 април маските ще продължат да бъдат задължителни в закрити обществени места или там, където има струпване на много хора на едно място, но вече отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и т.н.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама