Варна може да измести Пловдив за втори по големина град

10:20, 27 яну 21 25 2244 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Варна и Пловдив се борят за позицията за втори по големина град след София. Битката между тях е и за второто място по навлизане на дигиталните услуги, стана ясно при представяне на деветото издание „Регионални профили“ на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Старши изследователят Петър Ганев обясни, че разликата между населението на Варна и Пловдив е много малка

ООН: България е застрашена от изчезване

„Кой е вторият по големина град ще видим след преброяването. Може би и залагане ще направим в екипа. Почти всички области губят население, с изключение на столицата и на Кърджали. Демографията остава фактор, който ограничава растежа на регионите,“ отбеляза той в ефира на БНР.  

Снимка: CanStockPhotos

Изследването "Регионални профили" се провежда за девета година, но за първи път регионалните различия са видими през достъпа на населението до лекари-специалисти. Показатели като брой на болничните легла и достъп до лекари се превърнаха в най-важните за качеството на живот по места, отчитат от ИПИ. Докато във Варна се падат под 400 души на един лекар-специалист, то в Добрич те са около 700 души на един лекар. Броят на болничните легла е най-нисък в Добрич - около 3 легла на хиляда души.

Брутната добавена стойност на човек от населението варира за различните области, като разликата между столицата и областите в дъното е четири пъти. Туристическият профил на Варна и Бургас осигурява превес на услугите – по 71% в добавената стойност на водещите морски области.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама