Десет дни е укривана информация за замърсяването във Варненското езеро

10:45, 26 яну 21 25 2497 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

10 дни от нас се крие, че е спукана отново тръбата във Варненското езеро, обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му вина за това има директорът на ВиК-Варна.

Димитров бе категоричен, че това е екологична катастрофа и подобно нещо трябва да се съобщава веднага, за да се предприемат нужните мерки.

Отново се спука тръбата, която замърси Варненското езеро

„Не може да знаеш, че водата от един цял квартал се излива в морето и не отива в пречиствателната станция, и 10 дни да го криеш. Всичко това са отпадни води. Не е уведомен нито министърът на регионалното развитие, нито екоминистерството. Докога за екологични катастрофи ще ни информират толкова късно“, попита Димитров в ефира на БНТ. Според него шефовете на ВиК в страната са много важни и нищо не можеш да им кажеш.

Това се случва за втори път с тази тръба, като не знам дали първият ремонт е завършен. Дано третия път, ако има такъв, ни уведомят по-рано, добави Емил Димитров.

По-късно министър Димитров разпореди проверка за укриване на информация за замърсяване на Варненското езеро. До края на седмицата контролните органи трябва да му докладват за констатациите от проверката, включително за степента на замърсяването и анализа на резултатите от водните проби, съобщиха от МОСВ. 

Държавата даде 3 пъти пари за сметищата

Държавата даде 3 пъти пари за сметищата. Първо имаше местни сметища, за които държавата и Европа дадоха пари, за да бъдат закрити. 6 от тях не са закрити, за което ще получим огромни санкции. 106 кметове се справиха, други 6 се забавиха, обяви Емил Димитров. Всички знаят, че отпадъците в река Искър дойдоха от София. Няма как да са от извънземните, коментира още министърът.

На правителственото заседание утре министърът ще представи данните за незаконни сметища.

В язовирите има вода за поне 1 година

За язовирите каза, че се поддържат на нива 1-2 млн. кубически метра по-празни, за да не преливат при интензивни валежи. Във всички язовири за питейно-битови нужди има вода за поне 1 година, в Искър е за 3 години. Проблем имаме със земеделските язовири, каза Емил Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама