Съдът отмени запор за близо 1 млн. лв. на фирма на Божков

08:46, 26 яну 21 / Общество 25 1579 Шрифт:
Василена Йорданова

Запор върху имоти за 940 978 лв., наложен от данъчните на свързаното с Васил Божков "Декарт" ООД, е отменен от Софийския админстративен съд, съобщи в. "Сега". Решението на съдия Пламен Горелски е от декември.

Фирмата е собственост на "Вабо систъмс" ЕООД и "Видео бет" АД. "Вабо сисъмс" е собственост на "Нове интернал" ООД, притежавано еднолично от Васил Божков. Това дружество е и прокурорската връзка на Божков по делото срещу Лиляна Деянова (ЛиЛана).

ЛиЛана излиза на свобода срещу 40 000 лв. гаранция

Повод за запорите са данъчни задължения от 117 000 лв. - главница и лихви, които "Декарт" не оспорва. Дружеството обаче твърди, че постановлението за запорите е немотивирано и несъразмерно. Обезпечителните мерки са наредени през август 2020 г. Дружеството оспорва пред директора на НАП-София, но на 21 септември той оставя в сила мерките. Възбранени са 10 имота, собственост на дружеството. Съдът приема, че постановлението на данъчните е незаконосъобразно и неправилно. В него няма конкретни мотиви, че обезпечаването на публичното вземане от 117 000 лв. е наложително.

Вместо това данъчните се позовават на течаща от февруари 2020 г. ревизия на дружеството. Към септември, когато шефът на НАП отказва да преразгледа запорите обаче, тази ревизия още не е приключила. 

Имотите са възбранени по данъчната им оценка. Съдът установява, че сборът от данъчните оценки само на първите четири имота е на стойност 180 820 лв., т.е. значително по-висока от задължението. Общата стойност на данъчните оценки на всички имоти е около 940 000 лева. С други думи е налице свръх обезпеченост на публичното държавно вземане с имущество на фирмата, обяснява съдът. И допълва, че така се препятства възможността дружеството да се разпорежда с активите си, както намери за добре. Освен това се създават и предпоставки НАП да бъде съдена по Закона за отговорността на държавата.

Така съдия Горелски връща преписката на НАП със задължителни инструкции да бъдат наложени обезпечителни мерки за 117 000 лв. Решението му е окончателно.

ВТОРИ ОПИТ

Въпреки че ревизията още тече (срокът ѝ е удължен до 7 януари т.г.) през октомври м.г. друг административен съдия - Диана Стамболова, потвърждава решението на данъчните да наложат предварителни обезпечителни мерки върху същите имоти на "Декарт" ООД. Според предварителните резултати от ревизията към септември 2019 г. дружеството дължи общо 955 799 лв. данъци - корпоративен данък и ДДС, както и лихви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама