Covid-19 по света: ЕК предлага по-строги мерки за пътуване в ЕС

17:10, 25 яну 21 25 2488 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за по-строги мерки при пътуване в Европейския съюз заради разпространението на новите варианти на вируса.

Tя посочва, че на територията на ЕС трябва задължително да се влиза след тест, а пътниците да подлежат на карантина, като в бъдеще трябва да се изготви общ протокол за пътуване на европейските граждани.

Целта на новите рестрикции е да се ограничат пътуванията, които не са важни. Председателят на ЕК напомня, че не трябва да се затварят границите на ЕС, за да не се нарушава свободната търговия с храни и лекарства, съобщи bTV. 

Трите нови варианта на вируса накараха света да „изостри “ сетивата си. Южноафрикасният вече е доказан в 20 държави, британският – в 50, а бразилският – в 5 държави.

Редица държави връщат по-строгите органичителни мерки срещу коронавируса поради бързото му разпространение и наличието на новата вариация на вируса. 

Великобритания

Правителството на Великобритания ще обсъди днес въвеждането на по-строги мерки при пътуванията заради пандемията. Властите обмислят да задължат пристигащите да прекарват 10- дневна изолация в хотел, за който ще трябва да си плащат, като начин да се контролира спазването на карантината.

„Политико“: България ще достигне 70% ваксинирани през август 2040 г.

Австрия

В Австрия маските с по-висок клас на защита, тип Еф Еф Пи две (FFP2), стават задължителни в магазините и обществения транспорт от днес.

Снимка: CanStockPhoto

Испания

В Мадрид влизат в сила нови, още по-строги ограничения, след като беше констатирано, че 9% от новите случаи са с британския щам на коронавируса. С един час се удължава вечерния час, ресторантите трябва да затварят най-късно в 21 ч, като ще се сервира на групи от най-много 4 човека. Забраняват се събирания на различни семейства в частни домове.

САЩ

В Съединените щати президентът Джо Байдън ще наложи забрана за влизане в страната на повечето неамерикански граждани, пребивавали наскоро в Република Южна Африка. Целта е да се ограничи разпространението на появилия се и там нов вариант на коронавируса, срещу който все още не е ясно дали действат ваксините.

Байдън ще върне и забраната за влизане в САЩ на почти всички неамерикански граждани, пътуващи от Бразилия, Великобритания, Ирландия и страните от Шенгенското пространство.

Италия ще съди „AstraZeneca” и „Pfizer“ за забавянето на доставките

Израел

От тази вечер властите в Израел забраняват всички пътнически полети за и от страната за една седмица. Страната стана една от първите, започнали да ваксинират тийнейджърите срещу Covid-19. На младежи на възраст между 16 и 18 години беше поставена първа доза от ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“ с оглед на предстоящите изпити в гимназиите, предаде БНР. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама