Европарламентът с въпроси за записите на Борисов

12:18, 24 яну 21 / Свят 25 2307 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Евродепутатите от мониторинговата група в Европейския парламент са задали много уточняващи въпроси за пълномощията на главния прокурор у нас като допълнение към изслушването в началото на януари. Тогава участваха заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов и заместник главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова. Въпросите вече са оповестени на страницата на Европейския парламент.

Евродепутатите настояват главният и заместник главният прокурор да коментират медийни публикации, че прокуратурата е създала регистър на случаи с неоправдан натиск върху работата си и изразяват изненада, че са посочени доклади на Еврокомисията и мненията на високопоставени представители на правосъдието, съобщи БНР.

От Европарламента питат колко пъти обвинител номер 1 се е възползвал от правомощията си и е отменил решения на прокурори, отстранил ги е временно, колко често е издавал писмени инструкции до тях при специфични случаи и смята ли властта да промени огромните му правомощия върху прокурорите.

Борисов обяви, че видеото от къщата му е аранжирано

От прокуратурата трябва да отговорят и докъде е стигнало разследването за предполагаемия скандал с пране на пари (т.нар. Барселонагейт) с участието на премиера Бойко Борисов. От парламентарната комисия също искат да знаят води ли се разследване за изтеклите в публичното пространство аудиозаписи и снимки на Бойко Борисов, както и златни кюлчета и банкноти по 500 евро.

Депутатите молят за уточнение дали направената техническа експертиза потвърждава, че гласът е на премиера, дали са идентифицирани хората, с които той говори и дали се водят следствени действия за търговия с влияние.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори и опасенията около организирането им, депутатите искат да знаят дали властите в София са готови да допуснат независима проверка на машините за гласуване. Те питат също дали се обсъжда прекратяването на програмата за т. нар. „златни визи“.

Членовете на групата искат българските власти да им изпратят списък с медиите, които получават финансиране от еврофондове. Те се интересуват има ли медии, получаващи пари от национални или европейски фондове и дали България смята да внесе изменения за по-голяма прозрачност на собствеността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама