Ефикасни ли са маските от плат срещу новите варианти на коронавируса?

09:40, 23 яну 21 25 2994 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Маските от плат са ефикасни дори срещу новите варианти на коронавируса, защото начинът на предаване е същият, обяви Световната здравна организация.

8 българи са заразени с новата вариация на вируса

В зоните, в които вирусът циркулира, маските трябва да бъдат носени, когато хората са струпани на едно място и е невъзможно да се спазва най-малко метър дистанция, както и в стаите, които не се проветряват или се проветряват малко, поясни представителката на СЗО Мария Ван Керхов, цитирана от Франс прес и БТА.

Германия и Австрия наложиха носене на медицински маски в магазините и обществения транспорт. Френското правителство иска да не се използват някои маски от плат, сред които ушити у дома, за които смята, че не предпазват срещу новите варианти на вируса, смятани за по-заразни.

„AstraZeneca“ ще достави на ЕС с 60% по-малко ваксини

По този повод представителката на СЗО каза, че държавите са свободни да взимат мерки, които сметнат за нужни. „Но дори и при вариантите, които могат да бъдат по-заразни, ние нямаме никакви индикации, навеждащи на мисълта, че начинът на предаване се е променил“, каза тя. Ето защо на този етап СЗО няма намерение да променя действащите препоръки относно маските.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама