Властите на крак: Убеждават учители да се ваксинират

16:50, 22 яну 21 25 2679 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

По заповед на премиера екипи от здравното и образователното министерство се срещнаха с педагози в ямболското село Бояджик. Поводът за това е масовият отказ на учителите в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ да се ваксинират срещу Covid-19.

Още преди дни стана ясно, че всички 25 души, които работят в училището, приемат имунизацията с резерви. Сред тях е и директорката на учебното заведение.

Ваксинацията на учителите на практика все още не е започнала. Предварителните данни показват, че средно около 21% от общо около 90-те хил. педагози в страната са изявили желание да се ваксинират.

Днес за лична среща с педагозите се появиха главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и зам.-министърът по образованието Таня Михайлова. А на нея бяха поканени и преподаватели от близките населени места.

По време на разговорите експертите дадоха повече информация дали ваксините са безопасни и как те действат. Доц. Ангел Кунчев обясни, че идеята на срещата е не да изнесе медицинска лекция, а да проведе човешки разговор с всеки един от тях и подчерта, че изборът дали човек да се ваксинира или не е личен.

„Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70% имунизирани. Науката е доказала, че ако 70-75% от населението е имунизирано, вече епидемия не може да стане. Отделни случаи ще има, но не и масово разболяване“, заяви доц. Кунчев, цитиран от „Фокус“.

Дали заради специалното отношение или от вълнение заради предстоящата среща директорът на училището в с. Бояджик побърза да благодари за „информационната кампания“ още преди да се е провела. 

„Това е информация, която е хубаво да я чуеш със собствените си уши, защото не, че липсва информация, но тя е много противоречива и това е една от причините колегите да се притесняват“, каза Станчева тази сутрин в ефира на bTV. Тя допусна, че учителите могат да размислят и да се имунизират в бъдещ момент.

Днешната среща може и да е отговорила на въпросите на учителите в Ямболско, но едновременно с това повдига куп въпроси.

1. Ако изборът да се ваксинираме е личен, защо премиерът командирова екипи да убеждават колко полезно е това?

2. Всеки, който откаже да се ваксинира ли ще бъде удостоен с лично посещение и информационна беседа?

3. Колко успешна информационна кампания водят правителството и здравните власти, ако учителите, които са „цветът на нацията“, не са наясно с ползите и рисковете от ваксините?

4. В 21-ви век няма ли по-бърз, ефективен и евтин начин да се проведе подобна информационна кампания, която да отговори на въпросите на гражданите? В противен случай колко време и пари за бензин трябва да отдели държавата, за да може доц. Кунчев да достигне до всяко кътче на родината?

Явно нещо в комуникацията куца и то сериозно…

  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама