С какво един мост в България е различен от друг?

16:30, 22 яну 21 25 2925 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Обилните валежи от преди седмици предизвикаха проблеми в много региони на страната. Преляха реки, образуваха се сметища, населени места бяха без ток.

Два отнесени от придошлите води мостове бяха отразени широко в медиите- мостът над река Места край Хаджидимово и този над река Струма край Невестино. Привидно няма разлика между двата случая, само в единия обаче имаше хепи енд- защо?

Премиерът Бойко Борисов се качи на джипката и лично посети района на Хаджидимово, като обеща на жителите съоръжението да бъде поправено. Хора се бяха събрали на мястото, за да помахат на премиера. В обещания съботен ден Борисов пак лично провери как изглежда ремонтираният мост. Там имаше медии и много граждани и деца, които искаха да се снимат с премиера. Видимо не се спазваше дистанция и не всички носеха маски. 

"Изпълняваме поетите ангажименти": За три дни възстановиха моста край Хаджидимово

Министър-председателят използва пътуването, за да изтъкне и друга свършена работа в региона- ремонтирания път между Банско и Гоце Делчев, както и инвестициите в образованието. Ако не бяхме давали милиарди за КТБ, за руските реактори, за американските централи, щеше да има пари да затрупаме планината с диги, коментира Борисов.

Е, във втория случай щастлива развръзка няма. Мостът край Невестино беше изцяло под вода. Той свързва една от махалите с близко село, а пътуващите го използват и за скъсяване на пътя до Дупница и Благоевград. Заради придошлата Струма около моста се образува и сметище от боклуци. По информация на БНР разчистването ще продължи цял месец. Отпадъците се събират на ръка в чували и с камион се прекарват до депото в Самоков. На мястото работят около 15 души от кметството, като се ползва техника, която изсипва камъни от двете страни на моста, за да бъде укрепен. От БТА съобщиха, че се предвижда мостът да бъде ремонтиран на по-късен етап, ако бъде намерено финансиране, защото са поддали основите и съоръжението не може да се използва.

До момента никой от управляващите не се е изказал предвижда ли държавата да помогне по някакъв начин на общината. Обиколките на премиера в региона се изчерпват с пътя за Рилския манстир и скоро не са стигали по-далеч. Джипа ли трябва да чакат хората, за да има финансиране? И дотогава да събират боклуците на ръка? 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама