Забавени плащания: Според Сачева причината е грешно попълнена документация

11:54, 22 яну 21 / Политика 25 2246 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Казус с мярката „Запази ме“. Движение „България на гражданите“ поиска оставката на социалния министър Деница Сачева заради множество сигнали от фирми, чиито служители не са получили никаква компенсация от ноември досега. Проверка на Движението установила, че от заявени и одобрени компенсации на стойност 20 млн. лв., властта е изплатила едва 500 хил. лв. „Шумно анонсираната програма „Запази ме“ в помощ на бизнеса и работещите, е провал на властта в България“, посочиха от ДБГ.

Удължават мярката 60/40 до края на март

От своя страна, Деница Сачева обясни забавянето на плащанията с грешно попълнени документи. „Имаше действително забавяне по мярката, но до края на месец януари всички суми, които са за месеците ноември и декември, ще бъдат изплатени на хората и те ще ги получат“, коментира тя, цитирана от БГНЕС.

По тази мярка държавата изплаща по 24 лева директно на работниците и служителите, а тя е насочена към затворените от пандемията бизнеси. По думите на социалния министър причина за забавянето са станали многото сгрешени банкови сметки и грешно попълнени декларации от страна на кандидатите, което довело и до много голям обем работа по отстраняване на грешките. „До този момент са подадени са 8 194 заявления за компенсиране на 42 960 работници и служители. Към вчерашната дата са изплатени 4,5 млн. лв. за 16 хил. работници“, уточни Сачева.

От 1 януари по предложение на Министерството на труда и социлната политика компенсациите се променят, като стават 75% от осигурителния доход на наетите за октомври 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама