След Венелин Петков и Гена Трайкова напуска bTV

12:00, 22 яну 21 / Общество 25 1807 Шрифт:
Ирина Иванова

Само месец след като дългогодишният директор на новините Венелин Петков бе отстранен от длъжност след продажбата на телевизията на чешки бизнесмен, сега стана ясно, че и главният редактор на новините на bTV Гена Трайкова напуска.

Това решение не е неочаквано, тъй като тя работи с Венелин Петков в продължение на 20 години. Двамата изгряха първоначално като първата телевизионна двойка и водещи на централните новини на bTV, а от 2014 г. ги ръководеха съвместно. 

Освен като лице на първите емисии на новините на медията, Трайкова е работила и като продуцент на bTV Репортерите и bTV Документите. Тя е и автор на няколко документални филма.

От телевизията си тръгва и главният редактор на политическите и информационните предавания Валя Гиздарска. 

Снимка: bTV Media Group

Кои са новите лица?

От bTV информираха, че от днес Веселина Петракиева, която е продуцент, ще заеме поста на Гена Трайкова. А Искра Владимирова, която е дългогодишен изпълнителен продуцент на „Тази сутрин“, заема мястото на Валя Гиздарска като главен редактор на актуалните предавания. 

Веселина Петракиева има 26-годишен опит в медиите, а като продуцент на новините на bTV работи в продължение на близо 10 години, от 2010 г. Тя е четирикратен носител на наградата „Продуцент на годината“ от създаването на годишните награди, връчвани от екипа на нюзрума на bTV. Преди това тя трупа опит в ТВ журналистиката в БНТ, Нова ТВ, Re:TV и PRO.BG. Веселина Петракиева започва кариерата си в Дарик радио, където е била репортер, редактор и водещ на най-емблематичните радиопредавания, както и зам.-главен редактор на медията. Тя е магистър по журналистика и трудова и организационна психология. Има специализации в Дания, Холандия и САЩ. Съавтор е на книгата „Думите“, издадена през 2008 г.

Чешкият бизнесмен Петр Келнер купи и "Теленор"

Искра Владимирова създава един от най-успешните екипи в телевизията, като отговаря и за десетки извънредни телевизионни продукции, специални студиа на bTV, както и за реализирането на предизборни тв дебати, дискусии и изнесени предавания от различни градове в страната. Тя е изпълнителен продуцент на „Тази сутрин“ от 2014 година и под нейно ръководство сутрешният блок на bTV затвърждава водещата си позиция по отношение на доверие и въздействие сред зрителите. В допълнение към новата си позиция Искра Владимирова ще продължи и с настоящата си роля в „Тази сутрин“. Тя се присъединява към bTV през 2009 г. като главен редактор на токшоуто „Нека говорят…“. Има 25 години опит в сферата на телевизията, включително като репортер, продуцент и главен редактор в БНТ, Нова ТВ и други канали. Дипломира се като магистър по "Публична реч" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и продължава обучението си с докторантура по политическа риторика и обществени комуникации.

Най-богатият чех купува bTV?

“Работил съм с Веселина Петракиева и Искра Владимирова в продължение на дълги години и съм впечатлен от техния професионализъм, интегритет и всеотдайност дори в ситуации с най-големи предизвикателства. Убеден съм, че те са точните хора, които могат да поемат отговорност за новините и актуалните предавания и заедно ще продължим мисията на bTV да предоставя най-висококачествената и обективна журналистика в страната”, коментира Антон Хекимян, който наскоро зае мястото на Венелин Петков и в момента е директор на новините, актуалните предавания и спорта. 

Благодарен съм на Гена Трайкова и Валя Гиздарска за значителния им принос към постиженията на нюзрума на bTV като информационния източник с най-високо доверие, както и за многото успешни проекти, които реализирахме заедно като екип”, каза той по повод нейното напускане. 

Припомняме, че рокадите в телевизията започнаха с нейната продажба на PPF Group и чешкия милиардер Петр Келнер. През декември Мартин Швехлак замени Флориан Скала като главен изпълнителен директор. А Маргарита Александрова, която бе директор „Програма“, бе заменена от Христо Хаджитанев. Постът на Венелин Петков пък като директор „Новини, актуални предавания и спорт“ бе поет от водещият на “Тази сутрин” Антон Хекимян.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.