На първо четене: ЦИК ще решава как да гласуват карантинираните

10:44, 22 яну 21 / Политика 25 2427 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Поставените под домашна карантина и заразените с COVID-19 пациенти, настанени в лечебно заведение, ще могат да упражнят правото си на глас с подвижна избирателна урна или разкрита специална избирателна секция, решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Закона за мерките по време на извънредното положение, съобщи БГНЕС.

Новите текстове, предложени от управляващите от ГЕРБ, целят да гарантират правото на глас на всички избиратели по време на парламентарния вот, насрочен за 4 април, който ще се проведе в условията на епидемична обстановка. Предложението получи подкрепата на 128 депутати в пленарната зала, 45 гласуваха „против“, а 9 се въздържаха.

Изборните промени на мнозинството крият риск от касиране на вота

Централната избирателна комисия (ЦИК) пък трябва да изработи и приеме правила за организацията на гласуване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден.

Текстовете очаквано предизвикаха спор между управляващи и опозиция. „Така написан законът, той създава повече хаос, отколкото да решава проблеми. С промените се дават несвойствени задължения на ЦИК“, смята Филип Попов от БСП. „ЦИК не е медицински и здравен орган. ЦИК не може да издава медицински протокол. Здравните власти трябва да издадат протокол, а ЦИК да го приложи в своите методически указания“, посочи той по време на дебатите.

Опозицията обвини управляващите за това, че отново „прехвърлят топката“ на ЦИК, давайки за пример и организацията на машинния вот. Според проф. Станислав Станилов от „Атака“ най-големият проблем би бил самата дата на изборите – 4 април. „Най-големите зарази стават, когато в голямо помещение присъстват много хора“, посочи той и подчерта, че заради студеното време през този месец няма как да се гарантира проветряването на помещенията за гласуване.

СБЛЪСЪК: „Екзотична идея“ ли е гласуването по пощата за българите в чужбина?

Подкрепа за промените дойде от ДПС. Според Хамид Хамид мерки са необходими и тяхното място е именно в закона за извънредното положение. Депутатът обаче подчерта, че е необходим и „дух на диалог“ за евентуално прецизиране на текстовете.

От ГЕРБ пък дадоха за пример Португалия, която е съпоставима с нашата страна по територия и население. Там, на последните избори, карантинираните граждани също са гласували с подвижна избирателна урна, но разликата е във възможността за предварителното упражняване на правото на вот.

Междувременно говорителят на ЦИК Димитър Димитров подчерта, че подвижна избирателна комисия ще направи списък и ще посети всеки карантиниран. Този списък трябва да се уточни в последния момент, обясни той. Тези, които са карантинирани в събота, много трудно ще попаднат в списъка, каза Димитър Димитров пред bTV, но увери, че ще е възможно да се заявява такова гласуване по мейл и по телефон.

В протоколите ще се появи графа за броя на бюлетините, които са от машина, обясни още говорителят на ЦИК. Според него данните от бележката от машината трябва да се пренесат в протоколите. Той съобщи, че ЦИК ще възстанови и регулярните си седмични брифинги, така че ще има достатъчно публичност как се подготвят изборите.

Заявления в ЦИК за регистрация за парламентарния вот - до 17 февруари

До 12 февруари кметовете трябва да формират избирателните секции на територията на общините, до същата дата трябва да са назначени и Районните избирателни комисии. Крайният срок за определяне на условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на български граждани извън страната е до 5 февруари.

План сметката за провеждането на изборите трябва да е приета от правителството най-късно на 7 февруари. Партиите и коалициите ще подават заявления в ЦИК за регистрация за участие в изборите не по-късно от 17:00 часа на 17 февруари. Тези и още срокове са описани в приетата от ЦИК хронограма за организацията и провеждането на парламентарния вот на 4 април.

До работната група „Избори“ във външното министерство се изпращат разяснения за гласуването на сънародниците ни зад граница. Разясненията са свързани със сформирането на избирателни секции и упражняването на вота.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 11:19, 22 яну 21

Подвижна избирателна урна ? Искате да кажете, че манипулацията на изборите вече ще е още по-лесна ? В такъв случай да честитим ли на герб победата, все пак те друга тактика освен тази нямат.

2 Анонимен 11:25, 22 яну 21

За ковид болните добре, ами за нас българите в чужбина ? Нашата общност тука също има мнение за предстоящите избори ? Защо не се разгледа и измисли начин да гласуваме ? ПП " Републиканци за България" бяха предложили гласуване по пощата, веднага го отхвърлиха и ни загърбиха като вариант за гласоподаватели.

3 Каската 11:31, 22 яну 21

"Новите текстове, предложени от управляващите от ГЕРБ, целят да гарантират правото на глас на всички избиратели."
За това ли заглушихте правота на 2 милиона българи ?

4 Скрол 11:39, 22 яну 21

Отново се диктуват правилата от едни избрани хора и всички са принудени да ги следват. ЦИК е кукла на конци

5 Анонимен 11:46, 22 яну 21

"Крайният срок за определяне на условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на български граждани извън страната е до 5 февруари." Ш мъ извинявате ама защо аз да си оставям работата тука в чужбина, детето, жената да търпя всички ПСР тестове, карантини и затруднения при пътуванията при това положение, за да дойда и да гласувам за манипулирани избори ? На всичкото отгоре това е един не малък разход. Да не се намираме в 19 век ? 21 век сме вие не можете да организирате дистанционно гласуване. Пълно посмешиште .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама