Коронавирусът у нас: 8 българи са заразени с новата вариация на вируса

21:25, 22 яну 21 25 4541 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Английският вариант на коронавирус вече е в България. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в ефира на БНТ. 

"При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти - българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам", обясни проф. Кантарджиев. "Доказахме, че в нашата страна го има английския вариант", добави още той.

При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания. 

"Веднага са заболели, веднага са карантинирани, веднага са приети в болнично заведение. Но щамът, ако тръгне в страната, трявба да направим така, че да го ограничаваме", посочи проф. Кантарджиев. 

По думите му ваксината го лови и това е доказано. Тя унищожава и мутиралия вирус.

"Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяват 22, а сега 10 ще заразяват 29", каза проф. Кантарджиев. Той е убеден, че при спазване на мерките България ще успее да ограничи разпространението му.

Според него обаче трябва много да се внимава с южноафриканската мутация, защото може ваксината да не я лови. По думите му това означава, че някои от мерките просто трябва да останат.

Той подчрта, че големият български проблем е недоверието в институциите, науката, медицината и здравеопазването. "До там се е стигна след говоренето на различни неща от хора, които казваха, че са лекари, но не се държаха като лекари и от хора, които не са лекари, но бяха специалисти по медицинските въпроси, защото това е в характера на българина", коментира проф. Кантарджиев.

Снимка: CanStockPhoto

Отпада забраната за износ на медицински кислород

Отпада забраната за износ на медицински кислород, въведена у нас в средата на месец декември. Това разпорежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със своя заповед, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

Като причина оттам посочват, че от началото на 2021 г. е намалял броят на пациентите, нуждаещите се от интензивно лечение, изискващо кислород. За последния месец в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали за проблеми с доставките на кислород.

Припомняме, че забраната беше въведена заради големия брой хоспитализирани пациенти, чието лечение изискваше кислород.

През декември бяха закупени 452 кислородни концентратора за болници в страната, за да не се допусне прекъсване в лечението с кислород. Успоредно с това фирмите доставчици на кислород увеличиха броя на оборотните бутилки с кислород, отбелязват още от министврството. 

Снимка: CanstockPhoto

2 млн. българи ще бъдат ваксинирани до края на годината

2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на парламентарен контрол. По думите му България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя, съобщи БНР.

Министърът увери, че се организира процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари. „По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро съвместно с Google ще бъдат представени на картата на територията на България. Ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани“, обясни проф. Ангелов.

Данните от днес

455 са новите случаи у нас през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 7674 теста, като това означава, че положителните проби са около 6%.

Починали за последните 24 часа са 90, а излекуваните са 2256. В болница с коронавирус са 3045, като от тях 297 - в интензивно отделение. Най-много са новите случаи в София 105, след това са Пловдив с 45 и Бургас с 44.

За последното денонощие са ваксинирани 1124 души и така общият им брой надхвърля 25 200.

Предлагат епидемичната обстановка да се удължи до края на април

Новият щам засечен в „Пирогов“ преди 2 месеца

Преди два месеца са се появили съмнения, че новият по-заразен вариант на коронавируса циркулира в България, обяви директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред bTV. По думите му предстои Националната вирусологична лаборатория да потвърди дали британската модификация на вируса вече я има и у нас.

Проф. Балтов уточни, че новият вариант на вируса се разпространява 2,7 пъти повече от познатия досега. „В момента в България десет болни заразяват нови седем, при новия щам – десет заразяват 27“, каза още той и добави, че при по-голяма заболеваемост с новия вариант има опасност от повече тежко боледуващи и по-голяма смъртност. „Той е много по-агресивен, навлизайки, постепенно ще измести по-слабо агресивния и повече хора ще бъдат заразени с новия щам. Затова е важно да се хванат навреме и, може би, по-строго да се изолират тези случаи“, каза проф. Балтов.

Директорът на спешната болница беше категоричен, че лечебното заведение е готово за една евентуална трета вълна на заразата. При нужда могат да се осигурят 450 легла за хора с коронавирус. В момента 25% от всички пациенти в болницата са с COVID-19 или 18 души, настанени в Интензивното отделение и 100 в средно тежко състояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама