Промени в критериите за кандидатстване в детски градини в София

15:40, 21 яну 21 / София 25 2265 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Въвеждат нови промени в критериите за кандидатстване в детски градини в София, като водещо при прием вече е адресът на детето. Това ще важи за децата от 4 до 5 години. Адресът на родителите ще е водещ за по-малките деца.

На 7 май ще приключи кандидатстването за детските градини, а на 14 май ще излезе първото класиране. Още от тогава влизат в сила промените в критериите.

Промени в точките

„В момента децата получаваха по 3 и 2 точки, като 3 точки бяха за постоянен адрес на един от родителите, а 2 – за настоящ адрес. От първото генерално класиране през май месец имаме следните промени – ще получават по 4 и 3 точки, като 4 ще бъдат за непроменен повече от 3 години постоянен адрес, а 3 точки ще бъдат за непроменен повече от 3 години настоящ адрес“, съобщи зам.-кметът на София по образованието Тодор Чобанов.

Две точки бонус пък ще получат всички родители, които живеят в същия район, където е желаната от тях детска градина.

Снимка: БГНЕС

Според проекта няма да се счита за промяна, ако има нов постоянен или настоящ адрес, ако той е в рамките на територията на София. Например, ако става дума за местене от един квартал в друг. 

Родителите ще бъдат облекчени и с по-малко документи, които ще трябва да представят, тъй като част от нужната информация ще се получава по служебен път.

Стана ясно още, че социални критерии ще се запазят. Пълните сирачета ще получават 7 т., тези с един починал родител - 6, дете на родител с над 70% трайно намалена работоспособност - 4 т. По 4 т. ще получава дете с един неизвестен родител или такъв с отнети родителски права, по 3 т. - за настанено в приемно семейство или при роднини, осиновено или такова в риск. За многодетните семейства бонусът ще е 2 т.

Снимка: CanStockPhoto

7 точки ще получават и децата със специални образователни потребности. Такива ще могат да се приемат до 3 в група. Предимство от 3 т. имат деца с хронични заболявания, които също могат да са до 3 в група. Бонус ще се дава за посоченото като първо, второ и трето желание детско заведение - съответно по 3, 2 и 1 т. Отпада бонусът от 1 точка, който сега получават посещавалите ясла деца.

Поради постъпили много заявления за прием на деца в риск, жертви на насилие или такива, чийто родител изтърпява наказание лишаване от свобода, са разработени специални правила за подобни случаи. Такива ще се приемат над определения лимит в групите - до 2 деца в група. Освен различните случаи, които са описани в правилата, по този ред ще се приемат и деца на работещи в общинските ясли, градини и училища. Тук изискването е за поне 6 месеца стаж, предаде "24 часа".

Подготвят се и нормативни промени, които предвиждат до 100% освобождаване от такса на 5 и 6-годишните деца, приети по социални критерии.

Между 2000 и 3000 деца ще могат да кандидатстват за компенсация, че не са приети в детски градини в София. “Работим за това кандидатстването да става електронно”, уточни доц. Чобанов

Междувременно стана ясно, че 13 детски градини се строят в момента. "Очакваме през годината да стартират още 32, така че ще достигнем рекордните 45. Целта е с тях да се разкрият още 180 групи", уточни доц. Чобанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама