Херо Мустафа: България ще остане важен съюзник на САЩ

14:40, 21 яну 21 / Свят 25 1910 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Новата администрация е на служба по-малко от ден. Но това, което мога да кажа със сигурност е, че България ще продължи да бъде важен съюзник за Съединените щати. Ще продължа да работя в тази посока, както съм работила и в последната година. Сега повече от всякога ние имаме нужда да подкрепим нашите партньори, включително и за опазване на върховенството на закона. Това заяви американският посланик у нас Херо Мустафа, след като Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на САЩ.

Тя изтъка, че ще продължат да подкрепят различните етнически общности и вероизповедания, както и уязвимите от социално изключване общности в България.

САЩ ПОДНОВИ АНГАЖИМЕНТА СИ КЪМ ИДЕАЛИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

Херо Мустафа сподели, че вчерашната церемония я е развълнувала истински. „Встъпването в длъжност на нов президент е красиво, символично събитие, което ме изпълва с огромна гордост и благоговение за всичко това, което Америка олицетворява…Това е подновяване на ангажимента на Америка към идеалите на демокрацията“, заяви тя в ефира на БНР. Преди да стане посланик в България Херо Мустафа е била съветник на Байдън, по времето когато той е вицепрезидент по близкоизточните въпроси.

„От събитията в САЩ до днес разбрах, че въпреки всичко американските граждани желаят нашата жизнена демокрация да продължи да функционира и вярват в процесите, които гарантират правителство на народа и мирно предаване на властта.“

Според посланика на Съединените щати в България думата, която ще използват историците, за да опишат тази ера от американската история е „устойчивост“ .

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД БАЙДЪН

Според Херо Мустафа предизвикателството пред новия президент е същото, пред което са били изправени всички преди него – да насърчава единството, както и пътя напред на страната. 

Работила съм с Джо Байдън преди и знам, че той е обединител. В речта му също бяха посочени важните теми – любов, надежда, оптимизъм – точно това олицетворява Америка. С единство можем да постигнем велики неща – вчера Джо Байдън каза, че това е бил ден на демокрацията и аз вярвам в това“, каза американският посланик у нас.

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

По отношение на новата външната политика на САЩ Херо Мустафа заяви, че още е рано да се каже какво би предприела новата администрация. Въпреки това тя е уверена, че отношенията с Европейския съюз ще станат по-силни. „Очаквам с нетърпение още по-близко сътрудничество с моите колеги от Европейския съюз“, посочи тя.

Все пак посланикът открои някои важни области със световен приоритет като климат, кибер въпроси и нововъзникващи технологии.

Попитана в каква посока ще е промяната на политиката към Русия, Херо Мустафа отговори, че не иска да изпреварва събитията и посочи, че съвсем скоро ще има информация от Конгреса.

ЕНЕРГЕТИКА

Херо Мустафа отговори и на въпроси за големите газовите проекти в Европа като „Турски поток“ и „Северен поток“.

Енергетиката е важен въпрос за американските администрации през последните две десетилетия и новата администрация ще продължи да се съсредоточава върху въпросите на енергетиката“, заяви тя, но отбеляза, че ще коментира двата проекта, когато новата администрация предложи своята посока на движение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама