Covid-19 по света: Във Ватикана ваксинират бездомниците

13:40, 21 яну 21 25 2303 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ватиканът започна да предлага безплатна ваксинация срещу COVID-19 на бездомниците в Рим, предаде БТА.

Имунизациите протичат в атриума на зала "Павел Шести", където се провеждат седмичните папски общи аудиенции, но сега заради пандемията не се използва много често. Процесът на ваксинация се наблюдава от 57-годишния кардинал поляк Конрад Крайевски, ръководител на папската благотворителна служба, който активно се грижи за бездомниците в Рим.

Близо 25 бездомници, използващи приюти на папската благотворителна служба, получиха първата си доза от ваксината, още ще бъдат ваксиниране през идните дни, се казва в изявление на Ватикана.

Миналата седмица 84-годишният папа Франциск и бившият папа, 93-годишният Бенедикт, си поставиха първата си доза от ваксината. Папа Франциск заяви в телевизионно интервю по-рано този месец, че всеки трябва да бъде имунизиран, припомнят от Offnews.bg

Унгария не чака ЕС

Унгарският лекарствен регулатор е дал предварително одобрение на руската ваксина „Спутник V“ и ваксината на британската компания „AstraZeneca“ и Оксфордския университет, без да чака решение на ниво Европейски съюз, съобщи шефът на кабинета на премиера Виктор Орбан, съобщи „Ройтерс“.

Външният министър Петер Сиярто пътува за Москва за разговори за доставки на ваксина срещу коронавирусната инфекция. Сиярто заяви по-рано тази седмица, че при одобрението „Спутник V“ може да бъде подписан договор и Унгария да получи голяма доставка от ваксината, припомня БНР.

Русия подаде в сряда заявка за регистрация на ваксината „Спутник V“ от Европейската агенция по лекарствата. „AstraZeneca“ го направи по-рано и очаква на 29 януари решение на регулаторния орган.

Covid-19 по света: Поставени са над 40 млн. ваксини

Правителството на Виктор Орбан остро критикуваше ЕС за бавната покупка и доставка на ваксини, което забавяло икономическото възстановяване. Миналата седмица бе обявено, че е постигнато споразумение с китайската „Sinofarm“ за покупка на нейната ваксина, която още не е одобрена за използване.

Към 20 януари в Унгария са ваксинирани 138 584 души сочат данни на сайта Our World in Data, който следи ваксинирането и е свързан с Оксфордския университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама