Ваксинирани медици в Хасковско са с Covid-19

10:45, 20 яну 21 25 2305 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Двама медици у нас са с Covid-19, въпреки че вече им е била поставена първата доза от ваксината срещу коронавирус. Заразените са лекар от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково (СБАЛПФЗ -Хасково) и санитарка от МБАЛ – Харманли. За случая съобщи първо местният информационен сайт Haskovo.info.

Засега при тях инфекцията протича сравнително леко. Те се лекуват в домашни условия. Според специалисти няма връзка между поставената ваксина и последвалото заразяване с коронавирус.

Здравните експерти напомнят, че първата доза не ни осигурява имунитет. И двамата са проявили симптоми около 10 дни след първата доза от поставената ваксина.

„Първите оплаквания на колегата, проявил симптоми бяха на около 10-я ден след поставяне на ваксината. За оформянето на имунен отговор е необходимо технологично време, през което не сме защитени срещу вируса. Именно в този период и колегата ни се е заразила”, заяви управителят на СБАЛПФЗ - Хасково д-р Веселин Калфов в ефира на Нова телевизия.

Глобяват две болници за неспазване на плана за ваксиниране

„Ясно е, че когато има масово разпространение на заразата, между първа и втора доза има достатъчно дълъг период, за да се срещнете с вируса и да развиете заболяването. След първата имунизация все още не се изгражда такова количество антитела, което да ви предпази. При всички случаи има антитела и те правят заболяването по-леко, така, както се е случило и с колегата. Няма проблем да бъдат ваксинирани, но това ще зависи от тяхното състояние. Ако заболяването е леко, това не е противопоказание. Ако се развие в по-тежка фаза, ще се изчака”, коментира днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Имунизацията на медиците в Хасковска област продължава.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама