Мобилни секции за хората под карантина предлагат управляващите

14:16, 15 яну 21 / Политика 25 1991 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Хората под карантина да гласуват с подвижни избирателни кутии, които се разнасят от секции с поне трима членове, а в COVID отделенията в болниците да има отделни секции - това предвижда законопроект за промяна на изборните правила, внесен днес от ГЕРБ и „Обединените патриоти".

По решение на Централната избирателна комисия секции за гласуване в чужбина да могат да се съставят от трима души, а хората да удостоверят самоличността си и с изтекъл документ, без предварително да подават заявление за това, предвиждат още предложенията. Гласуването с изтекъл документ ще е възможно и в страната, съобщи „Дневник“.

СБЛЪСЪК: „Екзотична идея“ ли е гласуването по пощата за българите в чужбина?

Управляващите задължават ЦИК да приеме правила за организацията и гласуване на вота по време на пандемия до средата на февруари, или 50 дни преди изборния ден. Тези разпоредби ще важат и за другите избори през 2021 г - президентските, се разбира от проекта.

Предложенията се внасят в парламента, ден след като президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори на 4 април. Интересен факт е, че промените не са в Изборния кодекс, а - в закона за извънредното положение, където на практика се регламентира провеждането на изборите в пандемия от коронавурус. Това може да се разглежда и като ход на управляващите, които не искат да правят сериозни промени в изборните правила непосредствено преди вота. Сега те реално не отварят Изборния кодекс, макар че държавният глава и партиите извън парламента призовават за въвеждане на гласуване по пощата в чужбина, онлайн наблюдение на броенето на бюлетините, равен достъп до обществените медии по време на кампанията и др.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова промените напълно отговарят на предизвикателствата за провеждане на избори по време на пандемия. Колегата ѝ Красимир Ципов каза, че в момента няма забрана за заснемане на броенето на бюлетините, но от Комисията за защита на личните данни трябва да кажат дали това не е нарушение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама