На първо четене одобриха регламента за вторите пенсии

12:10, 15 яну 21 25 1816 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с което се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ подкрепиха предложенията на Министерски съвет, а депутатите от БСП и ДПС се въздържаха.

Предвиждат се три вида пенсии, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове: пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен.

Три варианта за втората пенсия: Парите ще се изплащат пожизнено, разсрочено или накуп

Планира се пожизнена пенсия за старост да се изплаща, когато размерът на средствата по партидата позволява отпускането ѝ в месечен размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Разсрочено изплащане ще е възможно, когато средствата по партидата са недостатъчни за отпускането на пожизнена пенсия за старост, но надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, предаде БНТ.

Еднократно изплащане се предлага в случай, че пенсионните спестявания на осигурения в универсален пенсионен фонд са по-малки от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст или под 900 лева.

Освен основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване или актуализиране на пенсиите, промените уреждат и правата на наследниците на осигурените лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама