И в Чехия роднините са с предимство при ваксинирането

11:45, 15 яну 21 / Свят 25 2397 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След скандала с ваксинирането на общински служители в Сандански, които не са част от първата фаза на националния план за имунизация в страната ни, в Чехия гръмна подобен случай с имунизиране на работници на здравната служба и на техни роднини. Това доведе до оставки по високите етажи на властта. Постът напусна дори директорът на Националния институт за обществено здраве Павел Брезовски, съобщава чешката медия "Seznam Zpravy", която е провела собствено разследване по случая. 

Според плана за имунизация в първия етап ваксини трябва да се поставят само на медиците на първа линия, на служителите в старчески домове и на възрастните над 80 години. Всички ваксинирани от здравната служба са били под тази възраст. 

"Интерпол": Ваксините ще станат "течно злато"

В много случаи това са били работници, които със сигурност не са сред групите от населението, които са с приоритет при имунизацията според правителствената стратегия. Имунизациите са извършвани в болница в Прага.

Служителите на Държавния институт по обществено здраве (SZÚ) са регистрирани по закон като медицински персонал, но сред приблизително 450 служители на института има само няколко десетки истински лекари. Сред прередилите хората от първа фаза са предимно изследователи, хигиенисти и друг помощен персонал. В списъка дори попада ръководителят на IT-отдела. Някои от работниците са потвърдили, че дори са успели да запишат своите роднини в графика за ваксинация и мнозина са се възползвали от тази възможност.

Малко след като списъкът с ваксинираните в нарушение бе публикуван и повдигна въпросът за справедливостта на ваксинационната кампания, министърът на здравеопазването Ян Блатни обвини ръководителя на Държавната здравна служба. По думите му разследването е открило безспорни нарушения във ваксинационния план. А премиерът Андрей Бабиш, който стана първият чешки гражданин, имунизиран срещу Covid-19, обяви, че това е недопустимо и не бива да се повтаря, защото приоритетна група за страната са лекарите на първа линия и хората от домовете за възрастни.

Снимка: Pixabay

"Записах се веднага, щом пристигнаха”

Няколко служители са дали показания, като са описали в доклади за случилото се с ваксините в Държавния здравен институт. "Записах се веднага, щом пристигнаха. Не знам дали бях разпределен по някакъв начин", казва Зденек Х., който работи в секция за експерименти с животни в института. „Аз съм лекар и също работя на терен, като се срещам с много и различни хора”, обяснява друг служител.

Според показанията на един от ваксиниралите се държавни работници Михал Мартинек, който работи от вкъщи на компютъра и е успял да запише дори роднините си, логистиката на ваксините не е била добра и за това те са били разпределени главно в столицата. По думите му той и други служители са били информирани, че има ваксини и са били инструктирани да се ваксинират. 

Мартинек споделя, че те са получили имейл от ръководителя на отдела за информационни технологии, в който се казва, че след споразумение с директора е необходимо да се ваксинират около 1000 души.

Чехия е една от тежко засегнатите страни в Европа, като досега там са имунизирани 70 700 души. 

Има нарушение на реда за ваксинации в Сандански

Припомняме, че преди броени дни в България стана ясно, че над 30 души, които не са част от първата фаза на националния план за имунизация в страната ни, са се ваксинирали в Община Сандански. Сред тях са четиримата общински съветници, 7 служители от "Социален патронаж", един учител, един пенсионер и 20 служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение.

За извършеното нарушение се разбра след сигнал до партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов Републиканци за България. Тогава се разбра, че в града са се приготвяли партийни списъци с привилегирован достъп до ваксините. Здравният министър разпореди проверка по случая, а ден по-късно от местните власти обясниха, че са предприели това ваксиниране, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата, преди да изтече срокът им на годност. Вчера министър Костадин Ангелов обяви, че е имало достатъчно време ваксините да бъдат преразпределени и върнати в РЗИ-Благоевград. 

Напишете коментар
Коментари: 6
1 Stan 16:12, 15 яну 21

Пак сме първи в негативното. Добре че Републиканците на г-н Цветанов посочиха нарушението, че да внимават мераклиите.

2 Juli 17:25, 15 яну 21

Хората хвърлят оставки, а нашите гьон сурати пак ще излязат чисти след поредната пвседопроверка. Хубаво е все пак да се подават такива сигнали. Браво за смелостта.

3 Анонимен_чич 18:39, 15 яну 21

Редът и закона са двете колони на зрялото и напреднало общество! За 10/12г. малкото останал морал беше смазан! Тиквата и кратунките това могат!

4 Борил 18:48, 15 яну 21

Подобни нарушения трябва да се санкционират! Браво за подадения сигнал!

5 Анонимен 19:12, 15 яну 21

Какви ти закони, бре хора? Тук Мафията нарежда, първи, ще са тв и техните роднини, и приятели!

6 BoLeto 20:10, 15 яну 21

Списъци с привилегирован достъп до ваксините, звучи много жалко и крайно разочароващо, особено като знаем кои най-вероятно са включени в него!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама