Над 52 млн. лв. допълнителни възнаграждения в МВР за 2020 г.

12:56, 14 яну 21 25 1856 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 52 милиона лева извън заплатите са раздадени на служители в системата на МВР за 2020 г. Тази информация се съдържа в отговор до Георги Георгиев, председател на гражданско сдружение БОЕЦ, след питане по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Над 41.4 млн. лева са раздадени като "парични награди за постигнати високи резултати, за конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задължения или за продължителна служба в МВР. Над 10.6 млн. лева са получили служители като "допълнително възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност", съобщи „Дневник“.

СБЛЪСЪК: "За" и "против" 30-процентното увеличение на заплатите в администрацията

Информацията е получена в отговор на първия от двата въпроса, изпратени от Георги Георгиев. В него се пита и за всички видове получени бонуси извън основното трудово възнаграждение на служителите в министерството за 2020 г., а в отговора се съобщава, че основните и допълнителните възнаграждения на служителите в системата са регламентирани в Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР), Закона за държавния служител (ЗДСл) и в Кодекса на труда, като в тях не е предвидено изплащане на бонуси.

От министерството не отговарят на втория въпрос на Георгиев, който се интересува какви са раздадените финансови стимули извън основното възнаграждение за 2020 г. на служителите в централното управление на МВР. Липсата на отговор е, тъй като информацията не е налична и не се обработва по зададените в заявлението критерии.

През декември министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обяви на пресконференция, че допълнителни 28 млн. лева, отпуснати с решение на Министерския съвет за МВР, ще бъдат разпределени за коледни бонуси на служителите. По информация на "Сега" през годината близо 10 млн. лева са раздадени на 15 140 държавни служители в системата на МВР под формата на еднократни парични награди в размер на 650 лева, тъй като са работили на първа линия в борбата с епидемията от COVID-19. В държавния бюджет за тази година е заложено увеличение на заплатите на служителите в системата на МВР с 15%. Въпреки това те на два пъти организираха национални протести с искане за преговори и увеличение с 30%.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама