Комисията по досиетата запазва състава си

16:45, 14 яну 21 / Политика 25 2093 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Само няколко часа, след като Екатерина Бончева, която е член на Комисията по досиетата, разкритикува действията на управляващите относно предизборните промените в състава ѝ, депутатите от ГЕРБ и НФСБ са оттеглили своето предложение. 

Народни представители от двете партии бяха внесли през декември законопроект, който предвиждаше членовете на комисията да бъдат намалени от 9 на 5. Преходните и заключителните разпоредби на поправките пък предвиждаха новият състав на комисията да бъде избран от Народното събрание до месец, след като измененията в закона бъдат обнародвани. Това щеше да означава, че ще има нов състав преди изборите, предаде "Медиапул". 

Тази сутрин в ефира на bTV Екатерина Бончева изрази съмненията си, че това може да опорочи предстоящия парламентарен вот и да попречи на Комисията да функционира нормално. 

В 12 без 5: Ремонт на Комисията по досиетата

Рязко намаление на броя на членовете

Законопроектът, който изисква промени в Закона за досиетата, е в две части. Едната е намаляване броя на членовете в комисията на пет души, което не е най-добрата практика. Аргументът е, че по този начин бюджетът ще се оптимизира. Първоначално бяхме 9 души, след това останахме 7, но 5 членове на комисията е нещо доста застрашаващо действията ѝ“, обясни Бончева.

Втората поправка е добра. Тя ще спре една противоречива съдебна практика, която ние така или иначе не следваме“, допълни тя.

Снимка: БГНЕС

„Не мога да разбера защо е това бързане и това ме навежда на съмнението, че целта е да не бъдат обявени агентите на бившата Държавна сигурност преди изборите. Това не е само мое съмнение“, каза още Екатерина Бончева.

Има ли натиск върху Борисов за Комисията?

Бончева поиска премиерът да отговори на въпроса дали Красимир Каракачанов оказва натиск върху него, за да има възможност за управление в тази комисия. „Това е малко като политически COVID – не знаеш къде ще те удари и как ще реагираш“, коментира Бончева, като подчерта, че според нея тези поправки не трябва да бъдат приети.

Съставът на настоящата комисия по досиетата е от 2012 г. и мандатът на членовете ѝ е изтекъл. Законът обаче предвижда те да упражняват правомощията си и до избора на новите членове. В рамките на настоящия парламент управляващите така и не успяха да намерят консенсус по темата затова и не е започвала процедура за избор на нов състав. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама