Не признаха организацията на Плевнелиев за национална

13:24, 13 яну 21 25 1584 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Пропадна опитът на пpeзидeнта Poceн Πлeвнeлиeв (2012 - 2017 г.) дa peгиcтpиpa acoциaциятa cи зa инoвaтивни тexнoлoгии ĸaтo eднa oт нaциoнaлнo пpeдcтaвитeлнитe paбoтoдaтeлcĸитe opгaнизaции в Бългapия. Оказа се, че сдружението „Българска работодателска асоциация иновативни технологии“ (БРАИТ) не отговаря на изискванията, регламентирани в Кодекса на труда.

Припомняме, че процедурата по установяване на представителност на работодателските и синдикалните организации е заложена в Кодекса по труда. Тя се провежда на всеки четири години и всяка организация кандидатства, за да докаже представителност, за да може да представлява своите членове в Националния съвет на тристранно сътрудничество, дa бъдe вĸлючeна във фopмaлнoтo oбcъждaнe нa coциaлнaтa и иĸoнoмичecĸa пoлитиĸa нa cтpaнaтa, както и да се възползва от още много други прав.

Плевнелиев няма да се връща в политиката

Още в края на миналата година обаче работодателски организации изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което обясняват, че БРАИТ нарушава закона, защото не отговаря на условията за представителност по цели два критерия.

На първо място БРАИТ не отговаря на условията за допустимост, защото тя не е представила документ, който да удостоверява регистрация в Окръжен съд като работодателска организация, което е условие за допустимост, а тя е регистрирана в Търговския регистър. Вторият критерий е количественият. Кодексът на труда и наредбата, която регламентира процедурата, определят количествен критерии за представителност - брой фирми и работещите в тях, членуващи в организацията. Минималният е 50 000, те са представили списък с 57 000 заети лица, голяма част от които се дублират с наши членове, които са упълномощени от нас. След като ги извадят, броят на БРАИТ на заети лица пада под минималния изискуеем от закона”, обясни тогава в телевизионно интервю директорът на АИКБ Добрин Иванов.

Според него новото сдружение на Плевнелиев е добре дошло като партньор на масата на браншовите организации, но това трябва да стане честно и според правилата. По думите му проблемът е, че това сдружение се опитва да бъде национално представителна организация в нарушение на закона.

"Не спазва закона, а се опитва да участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който пък утвърждава и съгласува законодателни промени. Тоест, нарушаваме закона, за да седнем на масата и да творим закони”, каза още Иванов.

Кое е сдружението БРАИТ?

БРАИТ е приемник на учредената през 2009 г. Асоциация на бизнес клъстерите - организация с множество успешно реализирани проекти на международно ниво в различни области. БРАИТ си поставя за цел да способства за развитието и укрепването на членовете си като организации на индустриални сектори с висока добавена стойност, свързани с иновативни технологии в различни сектори. Организацията има амбицията да хармонизира клъстерните политики и да работи за подобряване на икономическото развитие на членовете си в партньорство с правителството и държавните институции. Инициатори за създаването на БРАИТ са организации от най-значимите индустрии в България: Аутомотив, IT, Образователна, Енергийна, Мебелна, Морска и сектор Здравеопазване и науки за живота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама