Аулата на болница „Св. Екатерина“ ще носи името на проф. Чирков

13:07, 13 яну 21 / Общество 25 1001 Биляна Иванова
Снимка: БГНЕС

Ръководството на УМБАЛ „Св. Екатерина“ взе решение аулата в сградата й да носи името на починалия в края на 2020 г. проф. д-р Александър Чирков.

Почина светилото в кардиологията проф. Александър Чирков

Той бе надраснал времето си. Благодарение на него се разви модерната сърдечна хирургия у нас”, мотивира решението директорът на болницата проф. д-р Генчо Начев. По думите му проф. Чирков особено много е държал на следдипломната квалификация и е съдействал за изпращането на млади лекари на специализация в чужбина във водещи кардиологични и кардиохирургични центрове.

През 1984 г. тогавашното правителство възлага на проф. Чирков да положи началото на модерната кардиохирургия у нас. Така през 1984 – 1985 г. базата на болницата се модернизира и се оборудва с най-съвременна апаратура. За кратко време се въвежда нов стил на работа, близък до европейското ниво по това време и се постигат значителни успехи.

Проф. д-р Александър Чирков спечели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на кардиохирургията, сърдечно-съдовите заболявания и трансплантации и превръща УМБАЛ „Св. Екатерина“ в една от най-модерните болници у нас и на Балканите.

От началото на 2021 г. модерната 170-местна аула на сградата, в която освен учебни  мероприятия се провеждат и десетки  авторитетни национални и международни форуми, ще носи името на проф. д-р Александър Чирков, съобщиха от лечебното заведение.

Предлагат улица в София да носи името на проф. Чирков

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!