Коронавирусът у нас: Първите дози от ваксината на „Moderna“ ще са само за РЗИ-София

15:13, 13 яну 21 25 2520 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пристигна първaта доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията „Moderna“. Имаме само 2400 дози, като доставката се извърши едновременно във всички европейски държави, обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Pfizer/Biontech“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Moderna“, а на 2 февруари - 35 000 дози на „Pfizer/Biontech“. 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че тя ще е само за РЗИ-София, тъй като дозите са малко. „В момента тя се съхранява в хладилник, който поддържа температура от минус 20 градуса. От утре сме създали логистика за започване на ваксинацията с нея“, посочи той.

Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества от ваксината на „Pfizer“. Българската държава участва и в това споразумение. Индикативните количества към днешна дата са близо 2,9 милиона ваксини, така че вече имаме спокойствието, че ще имаме достатъчно ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на „AstraZeneca“. Индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 милиона“, обясни още здравният министър, цитиран от bTV.

Обмисляме промяна на мерките. Тя ще стане най-рано от началото на февруари. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование“, посочи още той.

От 25 януари сме решили да започнем масово тестване на българските учители, за да видим каква е скритата заболеваемост сред тях и за да може да им осигурим по-голяма сигурност. Така ще преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присъствено обучение на българските ученици. Продължаваме да сме длъжници на българските деца и на техните родители“, каза Ангелов.

За вчерашния ден са ваксинирани 1619 души, с което общият им брой стана повече от 15 хиляди.

ДАННИТЕ ОТ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

Новите случаи на Covid-19 в България са 750, а направените тестове – 9647, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че положителните проби са 7,7%.

4 262 от направените тестове са антигенни, като 254 са положителни, а PCR тестовете са 5 385, като положителните са 496. 

През изминалото денонощие са починали 47 души. Жертвите на пандемията са общо 8279. За последното денонощие 2700 са излекувани, така броят на оздравелите стана повече от 140 хиляди.

Активните носители на вируса продължават да бъдат над 61 хиляди. Приетите в болници пациенти с коронавирус са 3945, а при броя на хората в интензивни отделения се наблюдава лек спад спрямо вчера – 367.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама