„Ходи пеша, бе!” - ама те и тротоарите започнаха да пропадат

16:20, 12 яну 21 25 2790 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Спомняте ли си есента на миналата година, когато председателят на парламента призова протестиращите срещу премиера да спрат да използват метрото му”? В опит да защити управлението на ГЕРБ Цвета Караянчева разпалено заяви Ходи пеша, бе!” на всеки недоволен от властта! 

Оказва се обаче, че ходенето пеша изобщо не е алтернатива за придвижване на столичани и гостите на града. Не вярвате? Погледнете прясно изградения тротоар при метростанция Медицински университет”. Само няколко месеца след пускането в експлоатация на метрото на Бойко” (което вече прокапа при по-сериозни валежи), тротоарът се превърна в трасе за любителите на екстремни спортове. 

Първи за проблема сигнализираха от гражданското сдружение Спаси София”, които припомниха, че това не е първият проблем, който възниква до въпросната метростанция. Според техни експерти пропадането се дължи на лошо уплътнена почва и промяната в подпочвените води, в резултат на строителството на метрото.

Защо 4 месеца по-късно се стига до ремонт на ремонта?

От столичния „Метрополитен“ обясниха пропадането с компроментиран колектор на електропреносната система под настилката и обилните валежи. Ден по-рано обаче от ЧЕЗ обявиха, че нямат съоръжения във въпросния колектор и нямат ангажимент за експлоатацията му.

А у нас се превърна в традиция да обвиняваме лошото време за дефектите и проблемите в строителството. Явно всичко е предвидено за експлоатация в слънчеви дни и температури до 30 градуса (че иначе битумът започва да тече, а в асфалта стават коловози).

Тротоарът не попада в границите на строежа на метрото, но настилката е била подменена, за да бъде еднаква с новоизградените тротоари, обясни пред БНР Кирил Зайков от „Метрополитен“ София. Поради тази причина са сменени само плочите, без да се обработва основата под тях

Т.е. всичко е добре, щом изглежда добре. Какво има отдолу - не е важно, докато не даде дефект. За щастие тротоарът е в гаранция и ще бъде ремонтиран за сметка на строителя. Дейностите започват още утре.

И Варна не остава по-назад

Но да не си мислите, че само пешеходците в София имат проблем. В понеделник пропадна тротоар в района на прясно ремонтираната Шишкова градинка в морската столица. Обектът бе открит миналата пролет, като част от големия проект за естетизация и модернизация на градската среда. Общата стойност на проекта бе около 2 млн. лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама